Willem Engel wraakt rechtbank in zaak over opruiing
Willem Engel, die terechtstaat voor opruiing, heeft een week voor de uitspraak in zijn strafzaak de rechtbank Rotterdam gewraakt. Hij zei maandag geen vertrouwen te hebben in de rechters, die hij niet meer onafhankelijk vindt.
Het Openbaar Ministerie had op 21 november een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist tegen de voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid. De rechtbank was van plan op maandag 16 januari uitspraak te doen, maar die planning lijkt lastig nu de rechtbank is gewraakt.
Wraking is een verzoek aan de rechtbank om rechters in een bepaalde zaak te vervangen. Drie rechters van de zogeheten wrakingskamer zullen zich over het wrakingsverzoek buigen alvorens de zaak verder kan gaan. Het is nog niet bekend wanneer deze wrakingskamer bijeenkomt.
De rechtbank moest zich maandag op de vierde zittingsdag nog over diverse nieuwe verzoeken van Engel buigen. Die spreekt van een politiek proces. „De bewijsmiddelen van politieke bemoeienis stapelen zich op”, aldus Engel. Hij claimt bovendien dat stukken ontbreken in zijn strafdossier en dat het Openbaar Ministerie bewijsstukken heeft gemanipuleerd door bijvoorbeeld leestekens weg te laten uit ten laste gelegde tweets. Engel vroeg de rechtbank ook om minister van justitie Dilan Yeşilgöz op te roepen als getuige, evenals Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
De rechtbank besloot zich daarover uit te spreken tijdens de uitspraak op 16 januari, wat voor Engel reden was de rechtbank te wraken: „Alles wijst erop dat u per se vonnis wilt wijzen op de 16e”, aldus Engel. Al eerder viel hij de rechter aan. „Ik krijg de indruk dat u het regime ondersteunt”, zei Engel tegen de rechter. „U staat politiek recht tegenover Viruswaarheid”.
Het OM vervolgt de 45-jarige Rotterdammer voor een reeks coronagerelateerde berichten op sociale media. Bijvoorbeeld voor de tweet waarin hij mensen opriep medewerkers van prikbussen te fotograferen en voor twitterberichten aan mensen die wilden komen demonstreren op het Malieveld in Den Haag, ondanks dat de demonstraties verboden waren. Ook riep hij zijn volgers op een verzorgingshuis in Goirle te bellen dat wegens een corona-uitbraak voor bezoekers gesloten was.