Ekklesia Breda koopt lutherse schuilkerk in binnenstad
De voormalige lutherse schuilkerk aan de Veemarktstraat in Breda heeft een nieuwe eigenaar. De oecumenische geloofsgemeenschap Ekklesia Breda gaat het monumentale kerkgebouw ontwikkelen als „plek voor ontmoeting, geloof en cultuur”.
Ekklesia Breda huurde de kerk, die in 1786 door de lutheranen in Breda in gebruik werd genomen, al vanaf 2015 voor haar vieringen en studiebijeenkomsten. Sinds 2016 komen ook de remonstranten uit de regio er samen. De protestantse gemeente in Breda, die het pand na de restauratie in 2013 in eigendom kreeg, besloot in 2020 tot verkoop over te gaan. Sindsdien werden er gesprekken gevoerd met Ekklesia Breda.
„Het was geen eenvoudig traject, maar gelukkig was ook de protestantse gemeente er veel aan gelegen om de religieuze functie van het gebouw te behouden”, zegt Hans Nuytinck, secretaris van Ekklesia Breda. „Door deze aankoop blijft het in gebruik als inspiratieplek voor religieuze vieringen en culturele evenementen. Aankoop van een kerkgebouw is voor ons nooit een optie geweest. Maar nu de kerk zou worden verkocht, moesten we op zoek naar een alternatief. Omdat wij als Ekklesia in het hart van de stad willen blijven, bleek aankoop al snel de enige optie.”
Ekklesia Breda, in 2010 begonnen als initiatief van een twintigtal rooms-katholieken en protestanten, is een geloofsgemeenschap waarin iedereen, ongeacht achtergrond of traditie, welkom is. Ze telt inmiddels een paar honderd betrokkenen. „We houden vieringen waarin het verhaal van de Bijbel centraal staat en ook altijd brood en wijn worden gedeeld”, aldus Nuytinck. „Daarnaast worden er veel studiebijeenkomsten georganiseerd over bijbelse, actuele en maatschappelijke thema’s.” De Bijbel wordt, los van dogmatiek of kerk-institutionele kwesties, vooral gelezen als een politiek en maatschappelijk boek.
In deze tijd van ontkerkelijking acht Ekklesia Breda de aankoop ook van belang voor de stad Breda. Nuytinck: „In de binnenstad zijn veel kerken gesloopt of ze kregen een herbestemming. Daarom zou het heel jammer zijn geweest als ook de lutherse kerk zou verdwijnen. Een binnenstad heeft meer nodig dan alleen winkels en horeca. Juist in onze tijd is er ook behoefte aan plekken waar mensen op adem kunnen komen, zich kunnen laven aan kunst en cultuur en hun levenskeuzes kunnen spiegelen aan het Grote Bevrijdingsverhaal van de Bijbel.” Het gebouw kan worden gehuurd voor evenementen en ontmoeting.