Binnenland

Delfts woonzorgcentrum: bewoners krijgen heus genoeg te eten

De plaatselijke partij Hart voor Delft is kwaad over aanpassingen aan de maaltijdvoorziening voor de bewoners van woonzorgcentrum Die Buytenweye in de stad, maar volgens een woordvoerster van deze instelling vallen de veranderingen erg mee en zijn ze alleen maar bedoeld om verspilling tegen te gaan en duurzamer te werken. Iedereen krijgt heus genoeg, maar er gaat gekeken worden naar ieders behoefte, want nu wordt er te veel weggegooid, stelt de woordvoerster.

ANP
6 January 2023 10:30Gewijzigd op 6 January 2023 15:19

Eind december kregen de bewoners de brief over de maaltijdverstrekking en „aanpassingen die zo min mogelijk consequenties” hebben. Die beginnen echter al bij het voorgerecht. „Krijgt u nu nog zeven dagen in de week soep, vanaf 1 januari 2023 krijgt u vier dagen in de week een bouillon en drie dagen in de week een soep. De soepen zullen ook vaker vegetarisch zijn”, stond er. Een beetje variatie is juist goed, aldus de woordvoerster, want het waren tot nog toe dagelijks stevig gevulde soepen, en af en toe vegetarisch is ook niet verkeerd.

Die Buytenweye schreef dat er tot en met het afgelopen jaar meer eten werd verstrekt dan de ‘norm’ is en dat er „vaak” voedsel werd weggegooid. Daarom zouden vanaf nu normen worden gehanteerd „gebaseerd op het Nederlandse gemiddelde van verzorgingstehuizen” en dat zou „meer dan genoeg” zijn. Het gaat om 150 gram aardappelen, 150 gram groente en 80 à 100 gram vlees of vis per bewoner per dag, meldde de teammanager facilitair. Hart voor Delft noemde het „ronduit onacceptabel” dat er zo wordt omgesprongen met „onze oudjes”. Ook ouderenbond ANBO reageerde bezorgd en pleitte meteen voor maatwerk per eter.

Volgens de zegsvrouw in Delft is het allemaal een beetje ongelukkig geformuleerd en ze begrijpt dan ook wel dat het allemaal wat anders wordt uitgelegd. Maar er wordt niet bezuinigd, benadrukt ze: het budget voor het menu is geïndexeerd en wie meer eten wil kan dat ook zonder problemen en moeite gewoon krijgen. De bewoners kregen tot nog toe allemaal grote hoeveelheden en velen lieten daar vaak nogal wat van staan. „En dat is zonde.”

Dat medewerkers die het eten uitdelen voortaan een weegschaal meekrijgen, zoals in de brief stond, moet volgens de woordvoerster ook met een korreltje zout worden genomen. Ze zegt dat de brief ook meer commotie buiten het centrum heeft veroorzaakt dan binnenshuis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer