Weerwind en Santokhi dinsdag in gesprek, ook over excuses
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) spreekt dinsdag in Paramaribo met de Surinaamse president Chan Santokhi, waarbij het onder meer zal gaan over de excuses die de Nederlandse regering maandag heeft gemaakt voor het slavernijverleden.
Het overleg was al gepland in het kader van het werkbezoek dat Weerwind deze week aan het land brengt, meldt zijn woordvoerder. Na afloop zal Weerwind meer zeggen over wat er is besproken.
Eerder ontstond er met name in de Surinaamse gemeenschap onrust over het feit dat Weerwind naar het land zou komen om mogelijk excuses aan te bieden namens het kabinet. Belangenclubs meenden dat een witte persoon deze excuses zou moeten maken en niet Weerwind, omdat hij zelf nazaat is van een tot slaaf gemaakte. Weerwind vond die kritiek pijnlijk en meent dat hij juist als vertegenwoordiger van het huidige bestuur optreedt.
Weerwind hield in het hotel Torarica waar een aantal genodigden bijeen was om de toespraak van premier Mark Rutte te volgen, geen eigen toespraak. De Nederlandse bewindslieden die op de zes Caribische eilanden aanwezig waren in verband met de excuses, deden dat wel.
Weerwind zou aanvankelijk ook spreken, maar hij ging meteen na de toespraak van Rutte in gesprek met de aanwezigen daar. „Ik sprak op deze bijzondere dag met Surinaamse politici, religieuze en maatschappelijke leiders over de excuses. Daar heb ik positieve geluiden gehoord, maar ook kritiek. De komende periode praten we daar samen over verder”, liet Weerwind op Twitter weten.
Deze oplossing bleek beter, na de diplomatieke gesprekken die vicepremier Sigrid Kaag voerde, zegt zijn woordvoerder. Kaag bracht vrijdag een bliksembezoek aan Paramaribo om te spreken over het voornemen van de Nederlandse regering, waarover in politieke en maatschappelijke kringen veel ruis was ontstaan.
Het is volgens Weerwind „een lang proces, er is een komma gezet, geen punt. Het gaat niet alleen over nu, maar ook over onze kinderen, het gaat om de toekomst. Nu de schouders eronder. Het gaat om een gezamenlijke werkagenda, met de eilanden, met Suriname, met de gemeenschap in Nederland om te werken aan die toekomst. Daarom is deze belangrijke stap gemaakt”, zei hij tegen het ANP.