BuZa blijft Nederlanders in Peru manen tot voorzichtigheid
Op dit moment staan 150 Nederlanders in Peru in contact met de Nederlandse ambassade in het door protesten ontregelde Zuid-Amerikaanse land. Het advies om voorzichtig te zijn, geldt nog steeds. Zowel het aantal Nederlanders dat zich bij de ambassade heeft gemeld als de situatie verandert continu. De toestand is nog steeds gespannen.
De Nederlanders die in Peru zijn en zich hebben gemeld, worden door het ambassadepersoneel via mails op de hoogte gehouden van de actuele situatie.
Nieuwe protesten, die soms gewelddadig zijn, worden niet uitgesloten. Nederlanders wordt door Buitenlandse Zaken op het hart gedrukt weg te blijven van demonstraties en zich goed te informeren over de situatie voordat ze de straat op gaan.
In het hele land geldt nog steeds de noodtoestand. In een aantal regio’s geldt sinds vrijdag ook een avondklok, zoals in Cusco en Puno. Toeristen die zijn gestrand bij Machu Picchu/Aguas Calientes krijgen zo snel mogelijk hulp van de Peruaanse autoriteiten, meldt Buitenlandse Zaken. Er wordt hard gewerkt aan het herstel van het spoor in de hoop dat het treinverkeer zondag op gang kan komen. Daartegen is weerstand bij de lokale bevolking.
De ambassade roept Nederlanders op niet te voet het onder toeristen populaire Aguas Calientes te verlaten. Daaraan zijn risico’s verbonden, heeft Nederland van de Peruaanse autoriteiten gehoord. Een van de wandelroutes is lang en de smalle paden zijn gevaarlijk. Diverse toeristen werden tijdens de tocht agressief bejegend en moesten geld betalen om blokkades te passeren.
In de hoofdstad Lima is het rustig en is de luchthaven open. Ook in Cusco is het vliegveld weer open. Een aantal vliegvelden blijft wegens ongeregeldheden (voorlopig) gesloten, zoals die van Juliaca (bij Puno), Andahuaylas en het vliegveld van Ayacucho.
Nederlanders die in Ayucucho zijn, wordt aangeraden hun hotel of huis niet te verlaten. Sinds donderdagavond zijn daar gewelddadige protesten en confrontaties met politie en leger geweest.