Ds. M.D. Geuze: Broederkring stopt, maar gebed gaat door
De Broederkring van Predikanten, waarvan de hervormde ds. M.D. Geuze jarenlang voortrekker was, heft zichzelf, na een bestaan van 43 jaar, op. „Er waren nog twee leden.”
Wat beoogde de Broederkring?
„Het doel en de opdracht van de Broederkring, in 1979 opgericht door ds. H.J. Hegger, was voorbede te doen voor Christus’ gemeente, voor Israël en voor ons land en volk. En ook om ons te bezinnen op het voortgaande werk van de Heilige Geest, op verootmoediging en opwekking.”
Welke activiteiten ontplooide de kring in dat kader?
„De onderlinge toerusting en de bemoediging van de leden gaven we gestalte door kringbijeenkomsten. De eerste tien jaar kwamen we om de twee maanden een dag bij elkaar. Vanaf 1989 hielden we zogeheten Dagen van verootmoediging en gebed, in de hervormde kerk van Noorden. Daar probeerden we als predikanten en gemeenteleden ons met elkaar te verootmoedigen en voorbede te doen. Verder gaven we een twaalftal brochures uit over verootmoediging en opwekking.”
Wie behoorden tot deze kring?
„De eerste leden van de Broederkring van Predikanten waren ds. H.J. Hegger en ds. G.M.A. Hendriksen (beiden ex-rooms-katholiek), ds. B. Jongejan (oud gereformeerd), ds. D.J. van Vuuren (christelijk gereformeerd) en mijn persoon. Later hebben er nog andere broeders een tijdlang meegedaan. Van hen zijn ds. R.H. Kieskamp (hervormd; vorig jaar overleden) en ds. R.W. van Mourik (hervormd) steeds gebleven. De kring telde, toen hij op zijn grootst was, zeven leden.”
Waarom is de kring opgeheven?
„Alleen ds. Van Mourik en ik waren nog over. Dan ben je kwetsbaar. Op de laatste bijeenkomst, op 3 december, was er maar één lid aanwezig, omdat de ander door corona verhinderd was.
Jarenlang hadden we op onze dagen vijftig of meer deelnemers en deelneemsters. Veel trouwe voorbidders zijn nu van hun wachtpost afgelost of konden niet meer komen vanwege ouderdom. Pogingen om meer deelnemers te krijgen, leverden weinig op.
Waar dat door komt? In de laatste veertig jaar zijn er in veel gemeenten ook plaatselijk gebedskringen ontstaan. Verder is de besteding van de zaterdag anders geworden: meer gericht op onszelf en op het gezin en minder gericht op Christus’ gemeente en Gods Koninkrijk. Sowieso krijgen verootmoediging en opwekking in het gemeentelijk leven weinig aandacht. Waardoor er weinig behoefte is, weinig geestelijke honger en dorst. Toch wil de Heilige Geest die nog altijd geven. Daar blijven we om bidden.”
Wat gaat u er het meest aan missen?
„Het met elkaar klein worden voor God en het bidden om opwekking door de Heilige Geest. Vandaar dat we in ons ‘afscheidsgeschenk’, een brochure met als titel ”Eén in de nood, in de schuld, in het gebed, in de hoop”, daar nog een keer toe oproepen. De Dagen van verootmoediging en gebed in Noorden zijn voorbij, maar we hopen en bidden dat er jongeren zullen komen die dit werk, op Gods tijd en wijze, zullen voortzetten. ”Nooit kan het geloof teveel verwachten”.”
De brochure ”Eén in de nood” is voor vijf euro te bestellen via
huisvangebednunspeet.nl
.