Gouda vangt tijdelijk maximaal 350 asielzoekers op
De gemeente Gouda heeft met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een overeenkomst getekend voor de tijdelijke opvang van maximaal 350 asielzoekers in een pand aan de Groningenweg, meldt de gemeente.
Beide partijen hebben afspraken gemaakt over het aantal asielzoekers, de samenstelling van de bewoners, de duur van de opvang, de dagbesteding en wie waar verantwoordelijk voor is. Volgens de gemeente is dat zo veel als mogelijk naar wens van de Goudse gemeenteraad en omwonenden.
De opvang op deze locatie is voor maximaal vijf jaar. Wel wordt onderzocht of de opvang na die periode omgezet kan worden in een permanente en flexibele opvanglocatie. Ook dan in combinatie met andere functies, zoals bedrijfsruimte voor start-ups, onderwijsfuncties en nieuwe woonvormen voor specifieke doelgroepen.
Er komen maximaal vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Volwassenen uit de zogenoemde veilige landen die niet kwetsbaar zijn, zijn niet welkom. Het COA zal verder zorgen voor een brede dagbesteding van 20 uur in de week. Ook zijn er afspraken gemaakt over veiligheid en leefbaarheid.
Het COA en gemeente onderzoeken de komende jaren welke combinatie van functies mogelijk zijn op de opvanglocatie zodat ook in de tijdelijke situatie waar mogelijk een mix van wonen, onderwijs, werken en ontmoeten een plek krijgt. Dit creëert volgens Gouda een meerwaarde voor de stad en draagt eveneens bij aan een goede inburgering van de vluchtelingen.
Ommen vangt sinds begin oktober ongeveer veertig asielzoekers op in zijn gemeentehuis. Dit zou tot het einde van het jaar duren, maar wordt nu verlengd naar 1 april. „De verwachting was dat op 1 januari 2023 er meer geschiktere locaties beschikbaar zouden zijn. De realiteit is anders en de vraag naar opvang nog steeds erg groot. Het college vindt het geen optie om deze mensen weg te sturen, wetende dat er nu geen andere opvangplek beschikbaar is”, aldus de gemeente in Overijssel.
Een noodopvang in Oss wordt volgend jaar verplaatst. In een voormalig belastingkantoor zitten vluchtelingen uit Oekraïne en asielzoekers samen. In totaal gaat het om 450 mensen. Zij gaan komend najaar naar „verplaatsbare units” aan de rand van de Brabantse plaats.