Buitenlandafzetting president

Peruaans leger bezet infrastructuur, protesten gaan door

De strijdkrachten van Peru nemen de controle over van belangrijke infrastructuur zoals luchthavens en waterkrachtcentrales om deze te beschermen zolang de protesten in het land voortduren, meldt minister Alberto Otarola van Defensie. Ook zal het leger de politie bijstaan bij het bewaken van de orde. De regering is van plan de noodtoestand af te kondigen voor het snelwegennet van het land om een vrije doorgang te garanderen, aldus Otarola.

ANP
14 December 2022 03:30Gewijzigd op 14 December 2022 07:52
beeld AFP, Juan Carlos Cisneros
beeld AFP, Juan Carlos Cisneros

De protesten, waarbij inmiddels zeven mensen zijn omgekomen, begonnen na de afzetting en arrestatie van president Pedro Castillo. Hij werd ontslagen door het parlement toen hij probeerde dat te ontbinden in een poging een afzettingsprocedure te voorkomen. De politicus lag onder vuur vanwege beschuldigingen van corruptie. Castillo werd kort na de afzetting opgepakt en vervangen door zijn vicepresident Boluarte, die daarmee de zesde president van het land werd sinds 2016.

De demonstraties dienen als steunbetuiging aan de afgezette president. Castillo is van eenvoudige afkomst en heeft veel steun onder boeren en de inheemse bevolking. Boerenorganisaties hebben opgeroepen tot een landelijke staking van onbepaalde duur. In de steden, waaronder hoofdstad Lima, is Castillo’s linkse partij Peru Libre de katalysator van protesten.

Betogers eisen het vertrek van Boluarte. In reactie daarop heeft zij vroegtijdige verkiezingen beloofd in april 2024, in plaats van in 2026. Het parlement moet daar echter mee instemmen en dat is nog niet gebeurd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer