Binnenland

Gescheiden ouderpaar legt ruzie over pakjesavond voor aan rechter

Een ruziënd stel dat het niet eens kon worden over Sinterklaasavond is naar de kortgedingrechter gestapt.

Redactie binnenland
5 December 2022 11:01
Oud-CDA-Tweede Kamerlid Van Toorenburg. beeld ANP, Robin Utrecht
Oud-CDA-Tweede Kamerlid Van Toorenburg. beeld ANP, Robin Utrecht

De twee, die in 2019 uit elkaar gingen, kregen een conflict over de vraag waar hun vijfjarige zoon pakjesavond zou mogen vieren.

Volgens het ouderschapsplan dat de twee opstelden, zou het kind in principe bij de moeder verblijven. Om de twee weken zou hij van vrijdagavond tot zondagmiddag bij zijn vader logeren en voor de feestdagen gold een fifty-fifty-verdeling.

De zaak escaleerde toen de vader kenbaar maakte de Sinterklaasavond van dit jaar graag te willen doorbrengen met zijn nieuwe partner, haar twee kinderen én zijn eigen zoon. Om dat mogelijk te maken, wilde hij het kind deze maandag ophalen uit zwemles, bij hem laten logeren en voor dinsdagochtend 11.00 uur weer terugbrengen. De moeder protesteerde. Volgens haar was dat voor haar zoon te druk.

Uiteindelijk trok de vader aan het langste eind, blijkt uit de uitspraak die het afgelopen weekeinde online kwam. Zwemles én Sinterklaas is inderdaad pittig, redeneert de rechter, „maar de vermoeidheid van het kind wordt waarschijnlijk weggenomen of overstemd door de feestvreugde van de pakjesavond”, aldus het vonnis.

December is sowieso een vermoeiende tijd voor een kind, vervolgt de rechter, maar „gelukkig wordt het daarna weer januari”.

Verder weegt het volgens de uitspraak mee dat een alternatieve datum niet zomaar voorhanden was. De pakjesavond vervroegen naar vrijdag of zaterdag, waarbij vader en moeder van weekend moesten ruilen, was geen optie: dan waren de kinderen van zijn partner bij hun vader.

Spottend merkt de rechter op dat het uitstellen van het feestje met een week ook niet kon, „omdat Sinterklaas dan weer terug is in Spanje”.

Als stok achter de deur verplicht de rechter de moeder een dwangsom van 100 euro te betalen als zij niet meewerkt. De vader had een bedrag van 1000 euro voorgesteld.

Intens verdrietig

Het vonnis wordt op sociale media druk becommentarieerd. Zo schreef justitiespecialiste Madeleine van Toorenburg, die van 2007 tot 2021 namens het CDA in de Tweede Kamer het woord voerde over personen- en familierecht, op haar Twitterpagina: „Hoe bestaat het dat de rechtspraak hiermee wordt belast terwijl zoveel zaken op de plank liggen en/of niet meer worden afgedaan?” Voor het kind is de kwestie volgens haar „intens verdrietig”. Ook de rechter zelf toont zich ontstemd. Ouders dienen een zaak „met een dusdanig klein belang” buiten de rechter om te regelen, zo staat in de uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer