Bombrieven Spanje lijken werk van anti-Oekraïense amateur
De herkomst van zes Spaanse bombrieven is nog onduidelijk. Alles wijst er echter op dat de dader een link wil leggen met de oorlog in Oekraïne.
Probleem bij het opsporen van de afzender van een bombrief: óf het bewijsmateriaal blaast zichzelf op óf het postpakketje wordt onderschept en door middel van een gecontroleerde explosie onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst. Dat laatste is fijn voor de geadresseerde, maar lastig voor de rechercheurs die de dader moeten achterhalen.
Bij vijf van de zes bombrieven die de voorbije dagen in Spanje werden ontdekt, en die naar alle schijn verband houden met de oorlog in Oekraïne, stuitten de onderzoekers op dit probleem. Een zesde brief, onderschept op de luchtmachtbasis Torrejón de Ardoz nabij Madrid, bleef intact. De Spaanse politie hoopt op deze bombrief nog aanwijzingen te vinden die naar de dader kunnen leiden. De zaak wordt onderzocht als een terreurmisdrijf.
Donderdagochtend maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid bekend dat alle enveloppen dezelfde kleur en inhoud hadden. De oorsprong van het materiaal in de bruine pakjes wordt nog geanalyseerd. Maar in elk geval is al duidelijk geworden dat het geen explosieven zijn. Het gaat om een ontvlambare stof die eerder aan vuurwerk doet denken. Vooralsnog lijkt het er dus op dat het in alle gevallen om één en dezelfde afzender gaat die op het eerste oog geen al te professionele indruk maakt. Volgens de politie zijn de brieven vanuit Spanje zelf verstuurd.
Lichtgewond
De eerste bruine envelop was aan premier Pedro Sánchez gericht. Vorige week donderdag werd deze ontdekt door de veiligheidsdienst van het regeringspaleis Moncloa en tot ontploffing gebracht. Het onderzoek naar de herkomst werd uitgevoerd zonder er ruchtbaarheid aan te geven. Woensdag kreeg de zaak een wending toen een tweede brief met dezelfde kenmerken werd afgeleverd bij de Oekraïense ambassade in Madrid. Een medewerker van de ambassade raakte lichtgewond toen hij het pakketje wilde openen.
Diezelfde dag nog kreeg wapenfabrikant Instalaza in Zaragoza een gelijksoortig pakje. Deze derde zending, onschadelijk gemaakt door middel van een gecontroleerde ontvlamming, bevestigde het verband met de oorlog in Oekraïne. Instalaza is de fabrikant van de granaatwerpers die de Spaanse regering tijdens het begin van de Russische invasie aan het Oekraïense leger heeft geleverd.
Enkele uren later, in de vroege donderdagochtend, dook verdacht pakketje nummer vier op. Ditmaal was het doelwit de luchtmachtbasis Torrejón de Ardoz. Het pakje was bestemd voor de directeur van het Satellietcentrum van de Europese Unie. Dat centrum stuurt vanuit deze basis strategische informatie over de oorlog door naar de regering in Kiev. In dit geval konden de experts van de politie het pakje onschadelijk maken zonder het op te blazen. Later op de dag werden de vijfde en zesde zending met vuurwerk onschadelijk gemaakt via een gecontroleerde ontploffing. De brieven waren gericht aan de Spaanse minister van Defensie Margarita Robles en aan de ambassadeur van de Verenigde Staten.
Veroordeling
In een korte verklaring veroordeelde de Russische ambassade in Madrid de pogingen tot aanslag met klem. „In het licht van de berichten over pakjes explosieven gericht aan de Oekraïense ambassade en officiële Spaanse instellingen, verklaren wij dat elke terroristische dreiging of handeling volstrekt verwerpelijk is, temeer als deze gericht is tegen een diplomatieke missie”, aldus Moskou.