Economie

Energieleverancier Vattenfall verdubbelt tarief stadswarmte

Het tarief voor stadswarmte bij Vattenfall is volgend jaar bijna twee keer zo hoog als nu, meldt de energieleverancier. Door het prijsplafond voor de energierekening waarmee het kabinet de financiële klap voor huishoudens wil verzachten, zal voor de meeste klanten met een aansluiting op het warmtenet de rekening echter lager uitvallen.

ANP
29 November 2022 14:42Gewijzigd op 29 November 2022 15:06

Het tarief voor warmtenetten stijgt bij Vattenfall tot 76,45 euro per gigajoule, 94 procent meer ten opzichte van de huidige prijs. Door het prijsplafond waar het kabinet samen met energieleveranciers aan werkt, blijft bij gemiddeld verbruik de prijs voor een gigajoule stadswarmte beperkt tot 47,38 euro, 20 procent meer dan het huidige tarief.

Het prijsplafond gaat gelden tot een verbruik van 37 gigajoule. Volgens Vattenfall verbruikt een klant gemiddeld iets minder dan 28 gigajoule.

Warmtenetten vervoeren warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbranding of de industrie vrijkomt naar woningen en bedrijfspanden. Klanten met zo’n aansluiting kunnen niet zelf kiezen welke leverancier ze willen. Daarom bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks hoeveel de tarieven voor stadswarmte maximaal mogen stijgen.

Vattenfall publiceert de nieuwe tarieven vooruitlopend op de bekendmaking van de ACM, maar verwacht onder het wettelijke maximum te blijven. De warmtetarieven zijn altijd gekoppeld aan de gasprijs, maar klanten van een warmtenet mogen nooit meer betalen dan klanten met een gasaansluiting.

Volgens de van oorsprong Zweedse energieleverancier betaalden de ongeveer 150.000 klanten met een aansluiting op het warmtenet afgelopen jaar ruim 500 euro minder dan gasklanten van Vattenfall. De gasprijs bij Vattenfall is in één jaar tijd 2,6 keer zo hoog geworden.

De prijs voor warmte die Vattenfall inkoopt, stijgt ook door de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen, legt een woordvoerster uit. „Als je bijvoorbeeld naar een afvalenergiecentrale kijkt waar wij warmte inkopen, dan zie je dat die ook elektriciteit levert. Die is veel meer waard geworden, waardoor ook warmte in prijs stijgt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer