BuitenlandVredesoverleg Oekraïne

Poetin niet naar Turkije voor vredesoverleg

De Russische president Vladimir Poetin is niet naar Turkije afgereisd voor onderhandelingen met Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had gezegd dat hij persoonlijk met Poetin wilde praten.

Redactie buitenland
15 May 2025 21:51Leestijd 3 minuten
NAVO-chef Mark Rutte spreekt donderdag met de pers na aankomst in Turkije voor vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne. beeld AFP, Ozan Kose
NAVO-chef Mark Rutte spreekt donderdag met de pers na aankomst in Turkije voor vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne. beeld AFP, Ozan Kose

Poetin stuurde een adviseur, een hoge diplomaat en functionarissen van Defensie naar Istanbul. Zelensky had eerder aangegeven dat hij alleen zou komen als Poetin ook aanwezig is. De Oekraïense president zal waarschijnlijk dus ook niet deelnemen aan de gesprekken. Het is nog niet bekend welke Oekraïense bewindslieden wel meedoen.

Zelensky is wel naar Turkije gereisd. Hij zal daar een gesprek hebben met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De Amerikaanse president Donald Trump had gesuggereerd dat hij misschien ook naar Istanbul wilde reizen voor de besprekingen. Hij is momenteel in het Midden-Oosten en zou dus langs kunnen komen. Maar na de afzegging van Poetin kondigde een Amerikaanse functionaris al snel aan dat Trump ook overslaat.

Trump maakte eerder al bekend dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio wel afreist naar Istanbul.

NAVO-topman Mark Rutte benadrukte donderdag nog eens dat het aan de Russische president Poetin is om „de benodigde volgende stappen” te zetten om een eind te maken aan de oorlog met Oekraïne. Kyiv heeft volgens hem duidelijk gemaakt dat het bereid is tot vredesoverleg en dat het wachten nu is op het Kremlin.„Ik ben nog steeds voorzichtig optimistisch dat we de komende weken enkele doorbraken zouden kunnen krijgen”, zei Rutte bij aankomst voor het overleg met de buitenlandministers van de NAVO-landen in Antalya. „Als de Russen ook willen meedoen, en niet alleen de Oekraïners.”

Duitsland pessimistisch

Moskou en Kyiv stellen steeds dat de ander over de brug moet komen. Ze willen voorkomen dat de Amerikaanse president Donald Trump, die is gebrand op een snel einde aan de oorlog, hun de schuld geeft van het uitblijven daarvan. Tot dusver lijkt Trump zijn ongeduld vooral op Oekraïne te richten. Kyiv reageerde door tegenvoorstellen van Moskou steevast snel te omarmen en waar mogelijk te overtroeven. Toen Rusland een bestand van dertig dagen weigerde en antwoordde met een voorstel voor rechtstreeks vredesoverleg, daagde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hem onmiddellijk uit om hem deze week in Turkije te ontmoeten. Poetin ging daar niet op in.

Een dag voor het geplande vredesoverleg tussen Oekraïne en Rusland toonde Duitsland zich pessimistisch. De Duitse defensieminister Boris Pistorius verwacht de komende dagen geen staakt-het-vuren. Pistorius ziet bij Poetin nog geen bereidheid om te onderhandelen over een wapenstilstand. Een dag eerder had de bewindsman op de Duitse televisie al gezegd dat Poetin „wil doorgaan met bombarderen en vechten en territoriale winst boeken”.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer