OM eist 140 uur werkstraf voor lekken vertrouwelijke Kamerstukken
Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 140 uur voor het lekken van vertrouwelijke informatie van de Tweede Kamer. Dat zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Den Haag in de zaak tegen een oud-voorlichter van de Kamer.
Het gaat om een vertrouwelijk advies over onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Het OM is ervan overtuigd dat Sonja K. dat document aan dagblad NRC heeft gelekt. Uit telefoongegevens blijkt dat ze de bewuste middag op loopafstand van de redactie in Amsterdam was. Diezelfde avond stond een stuk in NRC over het aanstaande onderzoek.
K. zegt dat ze daar niet was voor een afspraak met een journalist, maar in de buurt was om te ontspannen. Aan collega’s had ze gemaild dat ze die middag naar huis was voor haar dochter. „Een smoesje” noemde ze het. Het OM noemt het „liegen”.
Woensdagochtend legde de verdachte voorlichter in de rechtbank haar verklaring af. Tot die tijd zweeg ze over de zaak. Ze ontkent het lek te zijn.
Het OM meent, op basis van getuigen, dat de voorlichter in een vergadering had voorgesteld om de informatie bij journalisten onder de aandacht te brengen. K. stelt echter dat dit voorstel „een gebbetje” was, dat ze dat uit principe nooit zou doen en dat ze wist dat het naar buiten brengen van een vertrouwelijk stuk strafbaar is.
Advocaat Robert Malewicz bepleit vrijspraak van de voormalige voorlichter. Wat hem betreft is het goed mogelijk dat bijvoorbeeld Kamerleden het stuk lekten. Het OM is echter niet bevoegd om politici te verhoren over dit soort zaken.
Het OM had eerder een hoge ambtenaar in de Kamerorganisatie als verdachte aangemerkt, maar had onvoldoende bewijs om die verdenking voort te zetten.
Oud-Kamervoorzitter Arib was bij de zitting aanwezig. Ze claimt een schadevergoeding van 1500 euro voor geleden emotionele schade na de media-aandacht voor het onderzoek naar haar werkwijze als voorzitter. Arib noemt het een „symbolisch bedrag”, omdat wat haar betreft ook het ambt van Kamerlid schade heeft ondervonden.
De rechtbank doet op 12 juni uitspraak.