Binnenland

Rechtbank legt fors lagere straffen op in zaak Limburgse agenten

De rechtbank in Breda heeft fors lagere straffen opgelegd aan vier voormalige Limburgse wijkagenten. Het Openbaar Ministerie eiste half april tot anderhalf jaar cel tegen de vier voor misbruik van gezag, meineed, onrechtmatig binnentreden en computervredebreuk. De hoogste straf die de rechtbank dinsdag oplegde was drie maanden cel en een taakstraf van 240 uur.

13 May 2025 13:25Gewijzigd op 13 May 2025 14:14Leestijd 2 minuten

Volgens de rechtbank hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan het misbruiken van hun gezag van eind 2017 tot en met april 2019. Zo werd bijvoorbeeld zonder toestemming een woning doorzocht en werden valse processen-verbaal opgemaakt. Twee van de verdachten zijn ook veroordeeld voor het plegen van meineed. „Dit heeft schade toegebracht aan het imago van de politieorganisatie en het vertrouwen dat men in Nederland in de politie moet kunnen hebben”, aldus de rechtbank.

De straffen vielen lager uit omdat de rechtbank minder zaken bewezen achtte dan het Openbaar Ministerie. Daarnaast hield de rechter er rekening mee dat het lang duurde voordat de zaak behandeld kon worden.

Verdachte Jaap W. (36) kreeg de hoogste straf. Volgens de rechter had hij een „initiërende en grotere rol” in het geheel. Hij deed zelf meerdere keren meldingen bij Meld Misdaad Anoniem en stuurde berichten in een groepsapp die volgens de rechter de indruk van „machtswellust” wekten. Bovendien had hij als enige meerdere keren informatie opgezocht in de politiesystemen. De rechtbank legde verder 180 uur werkstraf op aan Erwin van der B. (52) en 100 uur taakstraf aan Nicole C. (48). De vierde verdachte, Nico O. (47) werd schuldig bevonden omdat hij zonder toestemming een tuin betrad. Hij kreeg daarvoor geen straf.

De vier agenten van het politieteam Horst/Peel en Maas hebben altijd ontkend iets verkeerd te hebben gedaan. Zij verwezen tijdens de zitting in april steeds naar „contextgedreven werken”. Die werkwijze werd in 2011 als proef ingevoerd in het team om bureaucratie tegen te gaan. Zaken werden hierbij minimaal op papier vastgelegd zodat meer tijd zou overblijven om „boeven te vangen”. Volgens het OM was de proef uit de hand gelopen en was er sprake van een „Dirty Harry-probleem”.

Nadat de vermeende misstanden in 2019 aan het licht kwamen, zijn 1300 zaken opnieuw bekeken. In tien gevallen bleken ze niet volgens de regels te zijn verlopen.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer