Internetdominee Pieter K. van coronasceptische ‘onderzoekscommissie’ in conflict met de rechter
Pieter K. (60), de vroegere voorman van de coronasceptische Buitenparlementaire Onderzoekscommissie (BPOC2020), ligt op ramkoers met de rechtbank. Hij wraakte de rechtbank dinsdag opnieuw.

Dat bleek dinsdagmorgen bij de rechtbank in Den Haag. Pieter K. wordt ervan verdacht zo’n 400.000 euro aan donaties aan ‘zijn’ BPOC2020 in eigen zak te hebben gestoken. In coronatijd liet K. in internetuitzendingen coronasceptici dan wel complotdenkers aan het woord. Ook een deel van de reformatorische kring had interesse in BPOC2020. Zo behoorde de in orthodox-christelijke kring bekende Ruth Seldenrijk tot de Raad van Advies van BPOC2020.
Pieter K. wraakte dinsdag, net als een paar maanden geleden, de driekoppige strafkamer van de rechtbank in Den Haag. Die poging slaagde toen niet. De man vindt dat de rechters „niet rechtvaardig” zijn. Gevolg is dat een wrakingskamer zich binnenkort buigt over de vraag of de rechters in deze zaak moeten worden vervangen. De inhoudelijke behandeling, die aanvankelijk gepland stond voor deze dinsdag, is daarmee uitgesteld. Pieter K. laat zich in de rechtszaal niet vertegenwoordigen door een advocaat en voerde zelf het woord. Hij zei „geen vertragingstactieken” te hanteren.
Gelovig man
K., die zichzelf eerder „huwelijks- en uitvaartpastor” noemde, zei dinsdagmorgen in de rechtbank: „Ik ben een gelovig man. God is de rechtvaardige Rechter. Hij staat naast mij.” Pieter K. kwam dinsdag tot zijn wrakingsverzoek nadat de rechter tal van zijn verzoeken van tafel had geveegd. Zo wilde K. meer tijd om het dossier te bestuderen. De rechter vindt echter, net als het openbaar ministerie, dat hij genoeg tijd heeft gehad. De officier van justitie zei: „Pieter K. heeft geld van donateurs in eigen zak gestopt, hij is op de hoogte van de zaak.”
Het OM verdenkt K. er ook van een notariële akte te hebben vervalst. K. beweerde in 2021 dat de BPOC2020 tachtig ‘coranakritische’ agenten had verhoord. Dat zou moeten blijken uit een notarisverklaring. Namen van agenten kwamen er nooit.
K. zei dinsdag zelf dat de aantijgingen van het openbaar ministerie „ongelooflijk bezijden de waarheid” zijn. „Ik heb geen geld van donateurs misbruikt.”
Pieter K. meldde dinsdag ook dat hij aangifte heeft gedaan tegen de officier van justitie. K. vertelde dat de aanklager bij een vorige zitting hem op de gang, dus buiten de rechtszaal, had aangesproken en hem had geadviseerd de rechtbank niet te wraken. K. sprak van een „intimiderend” optreden van de officier van justitie. Die wees de beschuldiging dinsdag van de hand. Hij lichtte toe dat hij K. om diens eigen bestwil had geadviseerd de rechtbank niet lichtvaardig te wraken, want een verdachte kan een grens opgelegd krijgen aan het aantal keren dat hij rechters mag proberen weg te sturen. „Dus dan kan K. in een situatie komen dat hij echt grond heeft om te wraken, maar dat juridisch niet meer mag.”
Dat scenario voltrok zich dinsdag ook min of meer daadwerkelijk. Want de rechtbank kondigde aan Pieter K. een wrakingsverbod op te willen leggen.
Accountant
De rechter veegde dinsdag K.’s verzoek van tafel om de officier van justitie te vervangen. De rechter wees erop dat de rechtbank daartoe niet de bevoegdheid heeft. Ook K.’s verzoek om een „onafhankelijke accountant” naar zijn zaak te laten kijken, wees de rechtbank af. Pieter K. beet ook in het zand wat betreft zijn verzoek aan de rechtbank om het openbaar ministerie niet-ontvankelijk te verklaren.