Buitenland
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

ANP

Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen die in Iran werden vastgehouden. De Oostenrijkers, die ook over de Iraanse nationaliteit beschikken, zijn Kamran Ghaderi en Massud Mossaheb. Zij zaten respectievelijk 2709 en 1586 dagen vast, aldus het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Beide waren tot tien jaar cel veroordeeld wegens spionage, schrijft De Morgen.

De vrijgelaten Deen werd in november vorig jaar vastgezet tijdens grootschalige protesten voor vrouwenrechten.

De vrijlating van de drie gevangenen vormde de tweede en laatste fase van een operatie die vorige week leidde tot de vrijlating van de Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele.

Het duurde volgens De Morgen een hele tijd om de machthebbers in Teheran ervan te overtuigen dat niet alleen Vandecasteele, maar ook andere Europese gevangenen vrijgelaten moesten worden in ruil voor de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah Assadi.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer