Nederlands reddingsteam komt aan in rampgebied Turkije
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is rond 13.30 uur aangekomen in het door aardbevingen getroffen rampgebied in Turkije. Het team slaat zijn basiskamp op in de regio Hatay. Dat dient de komende dagen als uitvalsbasis voor de 65 personen en acht hulphonden. Deze locatie is aangewezen door de Turkse autoriteiten.
Het Nederlandse Urban Search And Rescue Team (USAR) vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar de Turkse stad Adana. Rond 08.30 uur reed het met drie vrachtwagens vol reddingsmateriaal en vier touringcars naar de regio Hatay, in het zuiden van Turkije. Een woordvoerder liet eerder weten dat het laatste deel van de route lastig begaanbaar was.
Zodra het kamp is opgebouwd, gaat het team aan de slag. Het gaat om medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. De vier reddingsgroepen werken volgens de woordvoerder 24 uur per dag, zeven dagen in de week in wisselende diensten. In de regio Hatay zitten meerdere reddingsteams uit verschillende landen. Een verkenningsploeg bekijkt nu de situatie in de omgeving, waarna de reddingsgroepen snel aan de slag kunnen.
Hoewel de tijd dringt om overlevenden onder het puin vandaan te halen, heeft USAR volgens de woordvoerder nog niet eerder zo’n snelle inzet kunnen doen bij zo’n grote ramp. „Veel sneller gaat ook niet met 65 mensen en acht honden.” Hij zegt dat het lastig is in te schatten hoe groot de kans is dat mensen kunnen worden gered. „Dat hangt ook af van de situatie. Als iemand gewond onder een berg puin ligt, is de kans kleiner dan wanneer iemand in een ruimte zit opgesloten maar nog wel enigszins kan bewegen en eten en drinken heeft.”
Het dodental in Turkije en Syrië als gevolg van de zware aardbevingen ligt inmiddels al boven de 5000 en loopt naar verwachting nog verder op.