Rutte: Idee RMU voor basisverzekering „briljant”

beeld Judith Leroy
2

Het idee van vakorganisatie RMU om tot een nieuwe basisverzekering te komen voor zieke werknemers, een verzekering waarop niet alleen werknemers in vaste dienst maar ook flexkrachten en zzp’ers een beroep kunnen doen, „is briljant”, zei premier Rutte maandagmiddag.

„Maar”, voegde de minister-president en met een brede glimlach aan toe, „het staat niet in het regeerakkoord. „Ik moet er dus nog eens rustig op kauwen. Maar ik wil er zeker over nadenken.”

In het RMU-plan krijgen zieke werknemers van hun werkgever gedurende een half jaar hun salaris doorbetaald. Daarna krijgen zij nog anderhalf jaar salaris uiteen pot waar werkgevers, werknemers en zzp’ers aan bijdragen. Het voorstel staat in de nota arbeidsvoorwaardenbeleid 2018, die RMU-voorman Schalk maandag aan Rutte overhandigde.

Schalk-column-A_webRMU wil doorbetaling bij ziekte aanpassen

De premier sprak, toen het over een mogelijk verplichte verzekering voor zzp’ers ging, van „een lastig dilemma”. „Zzp’ers zoeken nu eenmaal vrijheid. We moeten dan oppassen dat we er niet toch weer gewone werknemers van maken. Misschien kunnen we de zaak vergemakkelijken door hen, zonder dwang, betere arrangementen aan te bieden.”