RMU wil doorbetaling bij ziekte aanpassen
De reformatorische vakorganisatie RMU stelt voor dat alle werkgevers het salaris van zieke werknemers niet langer dan een half jaar hoeven doorbetalen. Daarna zouden de kosten vergoed moeten worden uit een nieuwe basisverzekering.
Dat blijkt uit de nota arbeidsvoorwaardenbeleid 2018, die RMU-voorman Peter Schalk maandagmiddag in Den Haag aan premier Rutte heeft overhandigd.
Nu dragen werkgevers twee jaar lang alle kosten voor het doorbetaalde salaris. Het kabinet wil dat alleen voor kleine ondernemingen verkorten naar één jaar. Dat gaat de RMU niet ver genoeg.
In het RMU-plan krijgen zieke werknemers na het halve jaar nog anderhalf jaar lang hun salaris doorbetaald uit een pot waar werkgevers, werknemers en zzp’ers aan bijdragen. Op deze nieuwe basisverzekering kunnen bovendien meer mensen dan nu een beroep op doen: niet alleen werknemers met een vast contract maar ook flexkrachten en zzp’ers.
Volgens Schalk verkleint het plan de kloof tussen vast en flexibel werk. Werkgevers zullen mensen daardoor sneller in vaste dienst nemen. Op dit moment heeft een op de drie mensen met betaald werk een flexibel dienstverband of is zzp’er.
De RMU legt voor 2018 een loonwens neer van 3 procent. Dat komt overeen met de beschikbare loonruimte – de optelsom van de stijging van de arbeidsproductiviteit en de inflatie.
In de nota gooit de organisatie een bijzondere steen in de vijver. De RMU wil erover nadenken om werknemers die van een cao profiteren te verplichten dat ze zich aansluiten bij een vakorganisatie. Van alle werknemers valt 80 procent onder een cao, terwijl gemiddeld slechts 20 procent lid is van de organisaties die namens de werknemers de onderhandelingen over cao’s voeren.