RIVM gaat bij GGD aandringen op meer contactonderzoek

Jaap van Dissel. beeld ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat met spoed de GGD’s vragen om meer werk te maken van het opsporen van mensen die mogelijk zijn besmet met het coronavirus.

Het RIVM meende dat de GGD’s daarvoor nog te druk waren, maar die zeggen dat wel degelijk te kunnen doen. Dan moet dat „zo snel mogelijk” gebeuren, zegt RIVM’er Jaap van Dissel, die ook het deskundigenteam leidt dat het kabinet over de coronacrisis adviseert.

Van Dissel keek ervan op dat de GGD’s zeggen klaar te staan om meer van dat zogeheten contactonderzoek te gaan uitvoeren, maar nog op opdracht te wachten. „Tot nu toe was gewoon helder dat het te druk was om dat allemaal op te pakken”, zegt hij. Het RIVM-kopstuk gaat snel met de GGD’s bellen.

De Tweede Kamer vraagt zich af waarom het nog niet van meer contactonderzoek komt. De zoektocht van het kabinet naar een corona-app die bij zulk onderzoek kan assisteren moet dat niet in de weg staan, vinden onder meer CDA, PVV, GroenLinks, SP, PvdA en ChristenUnie.

Buurlanden Duitsland en België steken veel meer tijd en energie in het achterhalen van de mensen met wie een besmet persoon in aanraking is geweest. Zo kunnen ze diegene ook opdracht geven zich af te zonderen, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. In Duitsland worden veel flexkrachten ingezet, omdat het per patiënt een tijdrovende klus is om de fysieke contacten te achterhalen.

Nederland heeft dat contactonderzoek losgelaten toen het virus zo snel om zich heen greep dat het niet meer te volgen bleek. Nu het enigszins beteugeld lijkt en het kabinet zoekt naar manieren om niet langer iedereen thuis te houden, maar alleen de mensen die mogelijk besmet zijn, moet het contactonderzoek weer worden hervat.

Van Dissel is benieuwd naar „overtuigende data” uit Duitsland. Maar het gaat volgens hem ook om zaken zoals de cultuur en het testbeleid. Alles moet worden gewogen om te kijken of iets in een Nederlandse setting werkt.

Daarnaast wijst de directeur infectieziektebestrijding van het RIVM erop dat bij Covid-19 de besmettingsfase zich vooraan in de ziekte lijkt te bevinden. Zelfs als je meer mankracht bij de GGD’s inzet dan is het contactonderzoek mogelijk te laat om tijdig alle contacten te benaderen. Een corona-app, die in ontwikkeling is, zou mensen mogelijk sneller kunnen waarschuwen dan de GGD kan. „We moeten daar realistisch naar kijken”, zei Van Dissel na de briefing in de Tweede Kamer.