Puchdag als protest tegen Haags beleid

Berijders van met name klassieke Puchbrommers komen zondag samen bij het museum RockArt in Hoek van Holland, dat de eerste Nationale Puchdag heeft uitgeroepen. De bijeenkomst is een protest tegen het recent gepresenteerde collegeprogramma van de gemeente Den Haag waarin staat dat de stad vanaf 2020 vervuilende tweetaktbrommers in de ban doet.

Den Haag staat van oudsher bekend als Puchstad nummer 1. Het klassieke model met het typerende eivormige tankje en het hoge stuur groeide in de jaren zestig uit tot een soort vrijheidssymbool voor verscheidene groepen jongeren. Liefhebbers van deze brommers, die de tweewielers als cultureel erfgoed zien, beschuldigen het nieuwe stadsbestuur van symboolpolitiek omdat er nog maar enkele honderden van dergelijke brommers zouden rondrijden.

„Als we het hier van moeten hebben, hadden ze die maatregel beter dertig jaar geleden kunnen invoeren toen er nog echt veel rondreden”, aldus museumeigenaar Jaap Schut. Via een onlinepetitie haalden tegenstanders de afgelopen weken ruim 2300 handtekeningen tegen het plan op. Hoewel de Nationale Puchdag zich dit keer specifiek tegen het Haagse voornemen richt, wil de organisatie vanaf nu elk jaar een soortgelijk evenement houden. Het museum benadrukt dat, ondanks de naam van de dag, ook eigenaren van andere tweetakts als Kreidlers en Zündapps van harte welkom zijn. Bezoekers die zondag met hun brommers naar het museum komen, mogen gratis naar binnen.