Optreden omstreden rapper in Hardinxveld afgelast

Jebroer. beeld time-out.nl

Het optreden van rapper Jebroer –de artiestennaam van Tim Kimman (30)– tijdens de feestweek eind april in Hardinxveld-Giessendam gaat niet door. Dat maakte de organiserende stichting het Vierspan dinsdagavond op haar site bekend.

Het optreden van de rapper –bekend om het nummer ”Kind van de duivel”– zorgde de afgelopen dagen voor veel opschudding in Hardinxveld-Giessendam en omstreken. Daarom besloot het Vierspan het optreden te annuleren.

Het Vierspan organiseert in Hardinxveld-Giessendam evenementen zoals dance- en feestavonden, maar ook een tentdienst in samenwerking met plaatselijke kerken.

Het geplande optreden van de rapper leidde met name bij kerkgangers tot grote onrust. In de clips van Jebroer wordt er volgens waarnemers gespot met Jezus en gevloekt. In de clip ”Kind van de duivel” wordt gesuggereerd dat een jongen van een jaar of 10 met een pistool een einde aan zijn leven maakt en zingt: „Mama, jij hoeft niet te huilen. Gooi drank en drugs over mijn kist, alles wat ik wou in het leven was dit.”

Leden van plaatselijke kerken benaderden het Vierspan en spraken in de regionale pers hun bezorgdheid uit over de komst van Jebroer. Corné den Breejen van de evangelische Christengemeente wilde in gesprek gaan met bezoekers van het muziekevenement en vroeg een vergunning aan om te mogen flyeren.

Erg heftig

„De clip komt erg heftig over. Niet alleen vanwege het christelijke aspect. Een kind dat zichzelf doodschiet, dat is nogal wat. Of je nou gelooft of niet, zo wil niemand dat het met zijn kind eindigt”, zei hij in de regionale media.

De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt ”De Bron” in Hardinxveld draaide de clip tijdens een jeugddienst als waarschuwing. „Daar schrokken we erg van. Toen vlak daarna bekend werd dat hij naar de feesttent kwam, wist iedereen waarover het ging”, zei Wilma Buijk, lid van de hervormde gemeente in Giessenburg, tegen RTV Rijnmond.

Pasen

De Giessenburgse heeft grote moeite met de clip. „Het wordt Pasen. Jezus is voor ons aan het kruis gestorven. Dat heeft Hem alles gekost. Dan doet het zo’n pijn dat iemand daar de spot mee drijft”, zei ze.

Diverse inwoners zochten contact met het Vierspan in een poging Jebroers komst te voorkomen. De stichting zei te willen voorkomen dat het gewraakte lied zou worden gezongen.

Overigens benadrukte de stichting dat zij het repertoire van de rapper niet kende. „Dat de muziek zo controversieel zou zijn, was ons niet bekend. Anders hadden we het zo niet gedaan.”

Kimman reageerde dinsdagavond teleurgesteld op de afzegging.