Enschede herdenkt vuurwerkramp van 20 jaar geleden

Burgemeester Onno van Veldhuizen (l.) en voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp Bram Distel leggen bloemen bij een monument, tijdens de herdenking van de vuurwerkramp. beeld ANP
9

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede en de voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp Bram Distel hebben tijdens een sobere plechtigheid de vuurwerkramp van twintig jaar geleden herdacht. Ze legden een bloemstuk bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp. Hierbij namen ze ook twee minuten stilte in acht.

De herdenking van de ramp zou dit jaar groter zijn dan andere jaren, maar wegens het coronavirus moesten veel van de activiteiten worden afgelast en verplaatst. Bij de bloemlegging waren dan ook weinig mensen aanwezig. „We hebben hier geen ruchtbaarheid aangegeven om te voorkomen dat er veel mensen zouden komen. Dit wordt wel door iedereen geaccepteerd”, aldus Distel na afloop van de bloemlegging. „Mensen kunnen wel herdenken, maar op individuele basis. Het ritueel gaat door.”

2020-05-12-katDI12-gevelenschede-7-FC_webNa vuurwerkramp Enschede: „God heeft me rijk gemaakt”

Woensdagmiddag worden van 15.25 tot 15.30 uur alle kerkklokken in Enschede geluid. Op dit tijdstip explodeerde twintig jaar geleden de centrale bunker van de vuurwerkopslag die midden in een woonwijk lag. Door brand en explosies die volgden kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend mensen gewond. De wijk Roombeek werd compleet verwoest.

Inwoners van Enschede mogen de vlag woensdag de hele dag halfstok hangen en kunnen bloemen leggen bij het monument in het Lasonderbleekpark en het ‘kindermonument’ op de hoek van de Stroinksbleekweg en de Hulsmaatstraat, maar moeten daarbij wel afstand houden van elkaar.