Evan Bogerd wint in Dordrecht voorronde improvisatieconcours Haarlem

Evan Bogerd (25) uit Hasselt (tweede van rechts) is winnaar van de nationale voorronde van de 52e editie van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours in Haarlem.

Evan Bogerd (25) uit Hasselt heeft vrijdagmiddag 22 juni in de Grote Kerk in Dordrecht de nationale voorronde van de 52e editie van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours in Haarlem gewonnen.

Drie deelnemers –behalve Bogerd ook Hans van Haeften en Harmen Trimp– deden mee aan de wedstrijd. Daarbij stonden hun beide instrumenten (het Kamorgel en het Bachorgel) van de Dordtse kerk ter beschikking.

De kandidaten moesten een programma van maximaal 25 minuten verzorgen, waarvan minstens de helft uit improvisatie moest bestaan. Onderdeel van de opdracht was dat ze de „improvisatie-uitdaging” aan moesten gaan met gitarist Aart Strootman.

Het spel van de drie organisten werd beoordeeld door een jury bestaande uit Neil Wallace (voorzitter), Dirk Luijmes, Guus Jansen en Hayo Boerema.

Evan Bogerd krijgt automatisch toegang tot het Internationaal Orgelimprovisatieconcours in Haarlem, dat wordt gehouden op maandag 16 juli (eerste ronde, Sint-Bavokerk), woensdag 18 juli (tweede ronde, de Philharmonie) en vrijdag 20 juli (finale, Sint-Bavokerk).

haarlemorgelZeven deelnemers improvisatieconcours Haarlem bekend

De andere deelnemers aan ‘Haarlem’ werden al eerder bekendgemaakt. Het gaat om zeven kandidaten uit vijf landen: Gabriele Agrimonti (Italië), Alexandru Catau (Roemenië), Lukas Grimm (Duitsland), Christian Gross (Duitsland), Cyril Julien (Zwitserland), Gregor Simon (Duitsland) en Geerten van de Wetering (Nederland).