„Jongeren met een beperking deden aan alles mee in Bolivia”

World Servants Onbeperkt
Ruurd de Ronde (li.) en Jalke Visser metselen in Bolivia.

Hij zat er compleet naast, merkte Ruurd de Ronde (19) uit Werkendam tijdens een werkvakantie in Bolivia. „In tegenstelling tot wat ik dacht, kunnen jongeren met een beperking alles. Er staat een stukje van hun lichaam uit, maar andere delen functioneren extra goed. Neem hun doorzettingsvermogen of de kracht die rolstoelers in hun armen hebben.”

Van 12 tot 28 juli verbleef ICT-student Ruurd in Bolivia met World Servants, een christelijke organisatie die werkvakanties in ontwikkelingslanden regelt voor jongeren. Dit jaar was er voor het eerst een reis waaraan ook mensen met een lichamelijke beperking konden deelnemen.

Dat laatste zag Ruurd als een extra uitdaging. „Vooraf kon ik niet goed inschatten wat deze deelnemers konden bijdragen aan de bouw van de klaslokalen en een toiletblok in de Boliviaanse stad El Torno. Ook omdat ik in het dagelijks leven weinig mensen met een beperking tegenkom. Het bleek dat jongeren met een beperking gewoon aan alles meededen, zoals metselen en betonijzer vlechten en het kinderwerk op een school voor mensen met een beperking.”

De eerste dagen zocht Ruurd naar de juiste houding: „Moest ik de deelnemers met een beperking helpen of juist hun gang laten gaan? Ik leerde dat het het beste is om aan henzelf te vragen wat ze fijn vinden.”

Bolivianen zijn blije mensen. „Dat viel mij onderweg op en ook tijdens de kerkdiensten die wij bezochten. Het geloof is in Bolivia meer met het dagelijks leven verweven dan in Nederland. Christenen danken God voor kleine dingen en ook voor zowel zon als regen. Tijdens discussies vragen ze zich hardop af wat de Bijbel over een onderwerp zegt.”

Een hoogtepunt van de vakantie vond de Werkendammer een bergwandeling over een pad dat niet geschikt was voor rolstoelen. „Als er te veel stenen lagen of we over trappetjes moesten, droegen we de mensen met een beperking en hun rolstoelen. Het gaf een kick dat we dit met elkaar fiksten.”

De reis naar Bolivia was niet de eerste trip die Ruurd met World Servants maakte. In 2016 ging hij naar Ghana en een jaar later naar Haïti. „Als ik voorheen armoede op tv zag, kwam dat niet echt binnen. Dit gebeurde wel toen ik er in Afrika en Zuid-Amerika mee werd geconfronteerd.”

Ruurd heeft de smaak te pakken. Volgend jaar hoopt hij weer naar Bolivia te gaan met World Servants Onbeperkt. „Ik kreeg de vraag of ik dan als een van de leiders mee wil. Ik moet dan als verantwoordelijke voor het bouwproject ervoor zorgen dat mensen veilig kunnen werken en zal overleggen met lokale bouwvakkers. Een mooie uitdaging.”

Dit is het vierde deel van een serie over jongeren die met World Servants Onbeperkt op werkvakantie gingen in Bolivia.