Theoloog R. C. Sproul (78) overleden

Dr. R. C. Sproul. beeld RD

De Amerikaanse evangelicale theoloog dr. Robert C. Sproul, is woensdag overleden.

Dat maakte Ligonier Ministries, de door Sproul opgerichte organisatie, donderdag bekend.

Sproul overleed in een ziekenhuis in Altamonte Springs, Florida, aan de gevolgen van complicaties bij de chronische longaandoening waaraan hij leed.

Robert Sproul werd geboren in Pittsburgh in 1939. Hij studeeerde theologie aan Westminster College, Pennsylvania, Pittsburgh-Xenia Theological Seminary en aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast zijn studie was hij van 1965 tot 1975 theologisch docent. In 1971 verhuisde hij naar Pennsylvania, waar hij het Ligonier Valley Study Center oprichtte. Van daaruit publiceerde hij in 1973 zijn eerste boek: ”The Symbol”, over de Apostolische Geloofsbelijdenis.

Sproul werd in 1975 predikant in de Presbyterian Church in America en bleef het gereformeerde gedachtegoed verspreiden via zijn organisatie, die in 1984 naar Florida verhuisde en kortweg Ligonier Ministries ging heten. Sproul wilde staan in de lijn van het Calvinisme en publiceerde meer dan 60 boeken en tientallen artikelen over onder meer de soevereiniteit van God, christelijk leven, intelligent design en apologetiek. Een van zijn bekendste boeken is ”De heiligheid van God”, waarvan in 2007 een Nederlandse vertaling verscheen.

In zijn publicaties kwam Sproul op voor de klassiek-gereformeerde Schriftvisie; hij zette zich af tegen Schriftkritiek. Zo was hij betrokken bij het Chicago Statement van 1978, dat de onfeilbaarheid van de Bijbel onderstreept. Ook was Sproul redacteur van de Reformatie Studiebijbel, waarvan een Nederlandse vertaling in de maak is.

De rouwdienst wordt op 20 december gehouden in door Sproul gestichte St. Andrews Chapel in Sanford, Florida. De plechtigheid wordt live uitgezonden via de website rcsproul.com.