Reformatiemonument Genève besmeurd

beeld EPA, Salvatore di Nolfi
5

Medewerkers van de stad Genève zijn bezig met het reinigen van het Reformatiemonument. Het beroemde monument werd in de nacht van zondag op maandag door onbekenden met verf besmeurd.

Het Reformatiemonument in het Parc des Bastions in Genève beeldt de vier reformatoren Guillaume Farel, Johannes Calvijn, Theodorus Beza en John Knox uit.

De Geneefse politie ontdekte het bekladde monument maandagochtend vroeg, aldus de Zwitserse krant Le Matin. De reformatoren waren ondergekalkt in de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars, in de volgorde van de regenboogvlag. De verfpotten lagen nog ter plekke. De politie riep meteen de hulp van de reinigingsdienst in. Het stadsbestuur deed aangifte.

Het is niet voor het eerst dat het monument wordt beklad. Zo kalkten feministische activisten op 4 maart de tekst ”Waar zijn de vrouwen?” op de muur. De lokale krant ghi.ch vraagt zich af wanneer de autoriteiten eindelijk besluiten camera’s op te hangen.

Samantha Reichenbach, conservator bij het Internationaal Reformatiemuseum in de stad, keurt de „respectloze actie” af. Dat liet ze woensdagmorgen desgevraagd weten. „Veel inwoners van Genève reageren geschokt op het bekladden van het monument, dat toch een krachtig symbool voor de stad is. Gelukkig is er geen sprake van blijvende schade. De reinigingswerkzaamheden zijn nog gaande, maar het lijkt erop dat het monument er op zeer korte termijn weer net zo uitziet als voorheen.”

De ”Mur des Réformateurs” werd in 1909 opgericht ter gelegenheid van de 400e geboortedag van Johannes Calvijn. Op een centrale plaats staan de reformatoren Farel, Calvijn, Beza en Knox. Aan de beide hoeken bevinden zich Luther en Zwingli; daartussenin personen zoals Roger Williams, Gaspard de Coligny, Friedrich Wilhelm en Willem de Zwijger. In 2002 werden vier inscripties aan het monument toegevoegd, waaronder een van een vrouw: Marie Dentière, een lekentheologe uit Doornik (1490–1560).

Lees ook:

Muur met mega-Beza herinnert aan Geneefse reformator (rd.nl, 05-07-2019)

Dentière, christenvrouw uit Doornik (rd.nl, 01-11-2002)