Ophef in Israël om schoolmateriaal

Directeur Victor Kalisher van het Israëlisch Bijbelgenootschap. beeld RD

Religieuze organisaties in Israël zijn verontwaardigd dat het ministerie van Onderwijs op haar website doorverwijst naar filmpjes met Bijbelverhalen van het Israëlisch Bijbelgenootschap.

Dat meldde de Messiaanse website Kehila News uit Israël onlangs.

Het ministerie beveelt op zijn website enkele YouTubevideo’s van het Bijbelgenootschap aan als aanvullend lesmateriaal voor middelbare scholieren. De video’s gaan over de schepping, de toren van Babel, het offer van Abraham, de zoektocht naar een vrouw voor Izak, de eerstgeboortezegen voor Jakob en Jozef die de dromen van Farao uitlegt.

De aanbeveling heeft tot woede geleid bij de lokale religieuze organisaties Be’Tsalmo en Yad l’Achim. Be’Tsalmo wijst erop dat de Israëlische wet verbiedt dat er christelijke materialen worden gebruikt voor het onderwijs aan kinderen. De organisatie eist dat de link naar de video’s van het Bijbelgenootschap onmiddellijk wordt verwijderd van de website van het ministerie. Het christendom wordt in de zesde klas geïntroduceerd als wereldreligie.

Yad l’Achim stelt dat „miljoenen Joodse Israëlische kinderen door seculiere scholen al geen religieuze opvoeding hebben gekregen.” En dat kinderen nu „worden blootgesteld aan het christendom dat historisch gezien de Joden heeft vervolgd.”

De organisatie staat bekend vanwege het lastigvallen van plaatselijke Messiaanse gemeenten en individuen. Ze beweert dat het Bijbelgenootschap materialen verspreidt met de bedoeling om Joden te misleiden.

Het ministerie heeft het Israëlisch Bijbelgenootschap zelf benaderd over het gebruik van de filmpjes, zegt directeur Victor Kalisher in een reactie. De filmpjes zijn inmiddels honderdduizenden keren bekeken.

Het ministerie van Onderwijs geeft aan dat het de inhoud van zijn website gaat evalueren.