Homo doet aangifte tegen pastoor

Weigeren communie homoseksueel
Foto ANP

De rooms-katholieke Robèrt Cooijmans uit het Brabantse Cuijk heeft dinsdag aangifte wegens discriminatie gedaan tegen pastoor Luc Buyens uit Reusel.

Dat schreef De Volkskrant maandag. Cooijmans eist vervolging van Buyens, omdat die weigerde een praktiserende homo ter communie te laten gaan. De hostie werd vorige week zondag niet uitgereikt aan de openlijk homoseksuele prins carnaval, Gijs Vermeulen.

Cooijmans, zelf praktiserend homo, gaat in zijn woonplaats Cuijk al jaren „zonder problemen” ter communie en noemt de weigering van Buyens discriminatie. „Ik voel me gekrenkt. Mijn kerk mag niemand uitsluiten. Daar is geen enkele grond voor in de Bijbel. Zo’n pastoor als Buyens brengt ons terug in het jaar nul.”

De aangifte volgt op een actie van de homo-organisaties COC en Embrace Pink, die Buyens afgelopen zondag wilden „uitproberen” door massaal de eucharistieviering te bezoeken. Buyens besloot daarop in overleg met bisschop Hurkmans uit Den Bosch de hostie aan niemand uit te reiken. Het bisdom benadrukte dat een eucharistieviering „niet de plaats is” voor een protestactie.