Hervormde gemeente Zutphen geïnstitutionaliseerd

Plaatselijk kerknieuws
Kerkgebouw Irene aan de Schoolstraat 51 te Zutphen. De hervormde evangelisatie die hier samenkomt, wordt zondag een zelfstandige hervormde gemeente. Foto Co van Breeschoten Co van Breeschoten

ZUTPHEN – De hervormd-gereformeerde evangelisatie Irene in Zutphen werd zondag geïnstitueerd als zelfstandige hervormde gemeente.

De kerkdienst vond plaats onder leiding van het breed moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), classis Zutphen. Voorganger was de mentor van de gemeente, ds. Chr. van der Valk uit Apeldoorn.

Tijdens de dienst zullen de huidige bestuursleden van de evangelisatie worden bevestigd als ambtsdragers. De kerkdienst vindt plaats in kerkgebouw De Wijngaard, Wilhelminalaan 3, en begint om 14.30 uur. De Wijngaard is eigendom van de protestantse gemeente.

De evangelisatie werd in 1956 opgericht door mensen uit verschillende Zutphense kerken. De vereniging belegde aanvankelijk alleen doordeweekse diensten en sloot zich na enige tijd aan bij de Gereformeerde Bond binnen de Nederlandse Hervormde Kerk. In 2011 deed zij een verzoek tot zelfstandigheid, dat werd goedgekeurd door classis en synode.

Eerdere verzoeken werden door de centrale kerkenraad van de hervormde gemeente van Zutphen afgewezen, omdat hij meende dat er voor verschillende stromingen binnen de hervormde gemeente geen plaats was.