Jury roept militair uit tot ambtenaar van het jaar

UTRECHT. Een militair sleept de prijs ”Ambtenaar van het jaar” in de wacht. Twijfelachtig eer voor een militair? „Ik ben er trots op.”

Kolonel Hans Damen (52) van de Koninklijke Landmacht heeft donderdag de prijs Ambtenaar van het jaar in ontvangst genomen. De commandant eindigde als nummer twee bij het grote publiek, de jury schoof hem uiteindelijk naar de eerste plek.

Voor het toekennen van de prestigieuze prijs van het ambtenarenvakblad PM Public Mission is een deskundige jury in touw, met onder andere oud-minister Spies, burgemeester Crone van Leeuwarden, lid van de Raad van State Winnie Sorgdrager en decaan Van Twist van de Nederlandse School voor het Openbaar Bestuur.

De jury koos de kolonel voor zijn onvermoeibare inzet Defensie in openheid te laten werken. Damen is de eerste militair in de geschiedenis die is uitgeroepen tot ambtenaar van het jaar.

Gefeliciteerd.

„Dank je wel. Het voelt geweldig. Een toefje op de taart.”

Moet een militair er trots op zijn uitgeroepen te worden tot ambtenaar van het jaar?

„Maakt mij niet uit. Defensie kent ambtenaren, net als politie en brandweer. Dienaren van het algemeen belang.”

Een ambtenaar heeft toch vooral het imago van een grijze muis?

„Dat was vroeger zo. Het is heel makkelijk om ambtenaren te bashen. Maar tienduizenden ambtenaren houden wel even elke dag dit land draaiende. Oud-minister Donner noemde ambtenaren ooit „de bereddertjes” van het land.”

Wat houdt de prijs in?

„Het is vooral de eer. En ik mag een studie uitzoeken bij het opleidingsinstituut PBLQ. Welke, weet ik niet. Ik heb nog niet gekeken.”

Wat moet een militair doen om ambtenaar van het jaar te worden?

„Het is lastig om dat over jezelf te zeggen, maar... gewoon je werk goed doen.”

Wat doet deze kolonel?

„Ik ben commandant bij het Materieel en Logistiek Commando. Binnen de landmacht ben ik bezig met het grootste reorganisatieproject (een reductie voor de landmacht van 1100 fte van 325, red.). Lastig. Verder probeer ik de samenwerking tussen Defensie en de industrie slimmer op te zetten. Daar stoppen we veel effort in.”

Effort...? Ambtenarenjargon?

„Eh, inspanning op z’n Nederlands.”

U krijgt de prijs voor uw inspanningen Defensie in openheid te laten werken. Defensie is in werkelijkheid vooral een gesloten bolwerk.

„Dat ga ik niet ontkennen. We doen echter al veel meer dan 10-15 jaar geleden. Defensie kan heel goed vertellen wat voor belangrijk werk we doen, zonder dat de organisatie in gevaar komt. Defensie voert op dit moment wereldwijd tien missies uit. Helaas is dat niet altijd even zichtbaar.”

Defensie noemt u een echte people manager. Wat is dat?

„De kracht van de landmacht zit in de mensen. Naast aandacht voor de taken die militairen moeten uitvoeren, probeer ik ook oog te hebben voor de mensen. Van militairen wordt gevraagd hun leven in de waagschaal te stellen. Dat vraagt grote verantwoordelijkheid. Ook van politici.”

U gaat nu genieten van de prijs?

„Absoluut.”