Politiekparlementvaria

SGP als redder in nood en getier op Twitter

Is de SGP een redder in nood of moet de partij worden opgedoekt? ChristenUnie-fractievoorzitter Segers kan tegen „het getier op sociale media”, maar D66-Kamerlid Van Ginneken niet.

21 November 2022 10:58Gewijzigd op 21 November 2022 11:39
Gert-Jan Segers. beeld ANP, Remko de Waal
Gert-Jan Segers. beeld ANP, Remko de Waal

Even leek het erop dat Tweede Kamervoorzitter Bergkamp (D66) het veld moest ruimen nadat een groot deel van de ambtelijke top van de Tweede Kamer vertrok. Wie zou dan de scherven bij elkaar moeten vegen?

Nestor Kees van der Staaij zou volgens velen wel als redder in nood kunnen fungeren tot het moment dat alle functies weer zijn vervuld en de Kamer in rustiger vaarwater is gekomen. Maar vooralsnog is dat niet aan de orde. Kamervoorzitter Bergkamp blijft en de Kamer steunt het onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter Arib (PvdA).

Bergkamp (D66) heeft wel veel vertrouwen in Van der Staaij. Toen er vorige week een lastige vergadering was over het onderzoek naar de werkwijze van Arib, had Bergkamp gevraagd of Van der Staaij de vergadering wilde leiden.

Wie iets minder vertrouwen in de SGP lijkt te hebben, is D66 -fractievoorzitter Paternotte. Die beaamde vorige week in een praatprogramma over een verbod op Forum voor Democratie de stelling van presentatrice Hildebrand dat ook de SGP beter opgedoekt kan worden. „Dat lijkt me op zich heel goed”, zei Paternotte. Hij voegde er wel aan toe dat de SGP niet antidemocratisch is en niet met geweld haar standpunten wil opleggen. Maar de stelling bestreed hij niet.

Getier

„Het getier op sociale media, daar kan ik tegen. Maar een verwijt dat mijn integriteit raakt niet.” Zo luidde de kop boven de laatste column die ChristenUnie-fractievoorzitter Segers vorige week in het Nederlands Dagblad schreef. Aanleiding om te stoppen was een paginagrote foto van Segers „met een vrij persoonlijke, poëtische aanklacht van Koos Geerds tegen mij. Hij dichtte dat de ellende van kwetsbare mensen mijn schuld was en dat ik met vochtige ogen slechts betrokkenheid veins. Een hard verwijt dat mijn diepste motivatie en integriteit raakt en waartegen ik me onmogelijk kan verweren.”

Wie níet tegen het getier op sociale media kan, is D66-Kamerlid Lisa van Ginneken. Zij krijgt veel bagger over zich heen vanwege haar transitie van man tot vrouw. Van Ginneken heeft daarom besloten te stoppen met twitteren.

De reacties op haar besluit zijn nogal uiteenlopend. Velen uiten dan kritiek vanwege haar „gedram” rondom de Transgenderwet. Weer anderen wijzen erop dat Van Ginneken Twitter ooit gebruikte om meer stemmen te krijgen zodat ze als eerste transgender in de Tweede Kamer kon komen.

In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.

Meer over
Parlementvaria

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer