Nederland tekent verklaring tegen gebruik van explosieve wapens
Nederland ondertekent in Ierland vrijdag een verklaring om geen explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden te gebruiken of met de inzet daarvan terughoudend te zijn. Daarmee belooft Nederland om burgers in conflictgebieden zoveel mogelijk te beschermen tegen dat soort bombardementen. Meer dan zeventig andere landen ondertekenen de overeenkomst in de hoofdstad Dublin.
Vredesorganisatie PAX ziet de ondertekening als een mijlpaal, omdat voor het eerst burgerleed bij explosieve wapens wordt erkend. De organisatie heeft samen met initiatiefnemer Ierland gewerkt aan de verklaring. Volgens de vredesorganisatie zijn wapens als bommen en granaten enorm gevaarlijk omdat daarmee in een klap veel slachtoffers vallen. „Vaak gebeurt dat omdat ze een zware explosie veroorzaken of omdat de wapens niet precies zijn waardoor je niet weet waar ze neervallen”, zegt Roos Boer van PAX.
Bij aanvallen in conflictgebieden als Oekraïne en Syrië en de Gazastrook zijn volgens PAX burgers opzettelijk het doelwit, terwijl dat in strijd is met het internationaal oorlogsrecht. Negen van de tien slachtoffers bij bombardementen zijn burgers, meldt de vredesclub. Daarnaast worden bij die aanvallen volgens Boer belangrijke voorzieningen zoals elektriciteitsnetwerken, ziekenhuizen en wegen in een gebied hard getroffen. Daardoor zijn de gevolgen voor de lokale bevolking nog jarenlang voelbaar.
De vredesorganisatie hoopt dat Nederland en de andere landen met concrete voorstellen komen hoe zij burgers tegen dat soort aanvallen zullen beschermen. Ook hoopt PAX dat de landen de verklaring in hun beleid zullen opnemen.”Het feit dat zo veel landen de problemen door explosieve wapens erkennen en de verklaring ondertekenen stemt ons hoopvol, maar het is slechts het begin van verandering voor burgers in conflictgebieden,” aldus Boer.
Naast de belofte om explosieve wapens niet meer in bevolkte gebieden te gebruiken bij conflicten, gaan de landen informatie met elkaar delen over de gevolgen van die aanvallen. Onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Japan en Turkije tekenen de overeenkomst ook. De ambassadeur in Dublin, Adriaan Palm, doet dat namens Nederland.