Greenpeace: rijke landen blokkeren plannen klimaatcompensatie
De rijkste en historisch meest vervuilende landen traineren volgens Greenpeace op de klimaattop in Egypte een besluit over compensatie voor de gevolgen van klimaatverandering voor armere landen. Ontwikkelingslanden willen tegemoetkoming voor de gevolgen van bijvoorbeeld toenemende droogte en overstromingen.
Op de top in Sharm-el-Sheikh gaat het behalve over het tegengaan van klimaatverandering ook over de aanpassing aan de opwarming die al onvermijdelijk is. De kosten van zulke aanpassingen en ook die voor schadeherstel komen ditmaal naar verwachting extra prominent aan de orde. Honderden demonstranten uit verschillende landen riepen zaterdag bij de klimaattop op tot actie.
De Europese Unie staat volgens Greenpeace enigszins open voor de eisen van ontwikkelingslanden. Onder meer de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Australië staan daarentegen voortgang in de onderhandelingen in de weg, stelt de milieuorganisatie. De rijke landen passen volgens Greenpeace „vertragingstactieken” toe en willen voorkomen dat er voor 2024 een goedgekeurd plan ligt.
De armere landen willen dat via de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties een fonds wordt opgezet waaruit geld voor aanpassingen tegen klimaatverandering en compensatie voor schade uitbetaald kan worden. Het liefst zou dat voor 2024 operationeel moeten zijn.