Buitenland

Ambitieuze slotverklaring nog ver weg op soms rommelige klimaattop

Nu de eerste week van de klimaattop in Sharm-el-Sheikh er bijna op zit, is nog erg vaag welke politieke afspraken over klimaatverandering haalbaar zijn. De soms rommelige en ondoorzichtige gang van zaken maakt de onderhandelingen er niet makkelijker op, zeggen betrokkenen.

ANP
11 November 2022 18:25

Veelgehoorde klacht: op diverse plekken loeien de airco’s zo hard dat mensen elkaar moeilijk verstaan. Dat bemoeilijkt onderhandelingen waarin ieder woord zorgvuldig wordt gewogen, zoals dat gebruikelijk is bij de VN. Het is zoals altijd de bedoeling dat de gesprekken uitmonden in een slotverklaring waar alle bijna 200 landen zich in kunnen vinden.

Een Europese onderhandelaar vindt daarnaast dat het politieke proces niet erg transparant is. „Op de minder controversiële onderwerpen wordt voortgang geboekt, maar het is nog steeds onduidelijk wat deze COP moet opleveren op de politieke punten”, aldus de diplomaat, die anoniem wil blijven. Hij vat het verloop samen als „moeizaam”. Dat heeft ook te maken met onrust, die bijvoorbeeld ontstaat doordat onafhankelijke waarnemers weleens worden geweigerd in zaaltjes waar wordt onderhandeld. En iedereen op de top kan erover meepraten dat eten en drinken kopen veel waardevolle tijd opslokt.

Ook het Wereld Natuur Fonds (WWF) ziet „nog niet de vooruitgang die nodig is” en heeft het zelfs over „het risico op een verloren eerste week”. De organisatie houdt echter wel hoop voor week twee.

Eén doorbraak is wel geboekt, meteen op de eerste dag. Schade die door klimaatverandering ontstaat, promoveerde tot officieel agendapunt. Over de invulling daarvan zijn landen het echter nog verre van eens. Op de top worden verder veel afzonderlijke afspraken gemaakt tussen (groepen) landen. Bijvoorbeeld over het tegengaan van droogte of samenwerking op het gebied van groene waterstof. Nederland tekende daarover een afspraak met Oman, Noorwegen sloot een deal met gastland Egypte.

Sommige dingen lopen efficiënter dan op de vorige top, in Glasgow. Daar waren nog coronamaatregelen van kracht, zoals een extra controle bij de ingang. In Sharm-el-Sheikh lopen conferentiegangers elke dag zo naar binnen.

Voor veel mensen van het zuidelijk halfrond waren de reisbeperkingen in verband met corona vorig jaar nog een onneembare horde. Nu zijn die er niet. Hoge kosten vormen voor mensen uit armere landen wel ook hier een obstakel. Net als in Glasgow vorig jaar hebben veel hotels hun prijzen sterk verhoogd vanwege de top. Het openbaar vervoer is tijdens de COP27 dan weer gratis en iedereen die dat wil kan kosteloos een telefoon-SIM-kaart met tegoed krijgen. Daarvoor moet dan wel weer een fikse rij worden getrotseerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer