Universiteiten: minder grote groei aantal buitenlandse studenten
Aan Nederlandse universiteiten staan momenteel ruim 7 procent meer internationale studenten ingeschreven dan vorig jaar, meldt koepelorganisatie Universiteiten van Nederland. Het aantal steeg minder hard dan in voorgaande jaren. Mogelijk is dat een gevolg van het feit dat meerdere universiteiten studenten opriepen om niet te komen als het ze niet lukte om woonruimte te vinden, aldus de organisatie.
Studenten uit het buitenland zijn gewild, aangezien er in bepaalde sectoren, zoals de energietransitie en de digitalisering, meer vraag is naar universitair geschoolde experts dan er Nederlandse studenten worden opgeleid. Maar die behoefte aan buitenlandse studenten staat in sommige steden op gespannen voet met de beschikbaarheid van studentenwoningen.
Aan het begin van dit studiejaar stond het tekort aan woningen voor studenten op bijna 27.000, zo meldde Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting. Het tekort kan volgens deze organisatie oplopen naar bijna 45.000 in het studiejaar 2029/2030. De afgelopen jaren vroegen meerdere universiteiten, zoals die in Utrecht en Amsterdam, buitenlandse studenten die geen woning konden vinden om hun studie te heroverwegen.
Die acties hebben mogelijk dus effect gesorteerd, aldus Universiteiten van Nederland. De koepelorganisatie publiceert donderdag de voorlopige inschrijfcijfers van dit studiejaar. Er staan zo’n 340.000 studenten ingeschreven aan een universiteit, ongeveer evenveel als in het vorige collegejaar. Wel begonnen er dit jaar minder vwo’ers aan een bachelor dan vorig jaar.
Dat komt volgens de universiteiten onder meer doordat minder middelbare scholieren een diploma haalden, maar ook begonnen minder vwo’ers meteen aan een universitaire opleiding: 67 procent dit jaar, tegenover 72 procent vorig jaar. Dit houdt mogelijk weer verband met de coronapandemie: scholieren konden minder makkelijk naar het buitenland, waardoor ze mogelijk nu eerst liever nog een reis maken voor ze aan een studie beginnen. Ook kan de herinvoering van de basisbeurs volgend studiejaar van invloed zijn: wellicht stellen scholieren hun studie daarom nog een jaartje uit.
Het aantal studenten aan een opleiding in de richting natuurwetenschappen (zoals biologie, scheikunde of natuurkunde) nam toe ten opzichte van vorig jaar. Bij de economische studies nam het aantal studenten juist af.