Binnenland

Kaag: private sector moet worden verleid tot klimaatfinanciering

Om de klimaatdoelen te halen, is privaat geld onmisbaar, zegt minister Sigrid Kaag op de klimaattop. „Als de private sector daar niet grootschalig instapt, dan is het een onmogelijk pad.” Landen moeten daarom zelf het goede voorbeeld geven en bijvoorbeeld hun wet- en regelgeving zo aanpassen dat het „voor de private spelers zowel duidelijk is als ook verleidelijk om erin te stappen”, aldus de minister.

ANP
9 November 2022 16:34Gewijzigd op 9 November 2022 17:12

Bij klimaatfinanciering gaat het zowel om het tegengaan van de opwarming van de aarde door te verduurzamen, als om maatregelen die maatschappijen beter bestand maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Kaag doet ook een „moreel appel” op de private sectoren, waaronder banken. „Het is niet een kwestie van achteroverleunen en overheden alle risico’s laten afdekken. Zij moeten ook financiële risico’s durven te dragen. We kunnen met zijn allen veilige buffers hebben, maar als we geen wereld meer hebben om op te leven is het einde oefening.”

Op de top heeft Kaag onder meer gesprekken gevoerd met collega’s uit Nigeria, het Verenigd Koninkrijk, Indonesië en gastland Egypte. Ze vindt dat ministers van Financiën „een centrale rol” moeten pakken in het internationale klimaatbeleid. „In veel landen is het pas echt serieus als de minister van Financiën aan tafel zit. Dan gaat het over het grote geld en kun je afspraken maken met internationale instellingen”, zoals het Internationaal Monetair Fonds.

Dat voor het eerst wordt gesproken over het eventueel vergoeden van klimaatgerelateerde schade, ziet Kaag als „een eerste ronde”. Ze wil nog geen uitspraken doen over eventuele toekomstige betalingen vanwege bijvoorbeeld droogte of overstromingen. „Het is nu puur zo dat we erkennen: het is belangrijk dat dit op tafel ligt.”

De minister van Financiën benadrukt verder dat de uitzonderingen op de afspraak om geen exportsteun meer te verlenen aan fossiele energieprojecten in andere landen „geen open eind” zijn. Op de vorige klimaattop, in Glasgow, zegde Nederland toe hier eind 2022 volledig mee te stoppen. Vanwege de energiecrisis in Europa is dat uitgesteld. Ook daarna blijven uitzonderingen mogelijk, als het om „leveringszekerheid” gaat. „Natuurlijk willen we die verklaring uitvoeren, maar het kan in uitzonderlijke gevallen zo zijn dat er een grond is om daarvan af te wijken”, aldus Kaag.

Onderzoeker Niels Hazekamp van de organisatie Both ENDS vindt dat Nederland het verkeerde voorbeeld geeft. „Dat kan andere landen ook weer beïnvloeden”, zegt hij. Het Verenigd Koninkrijk laat zien dat het wel rigoureus kan. „Zij hadden daar binnen een paar maanden het beleid ingevoerd, zonder transitieperiode.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer