EconomieDe winter door

De zon als gratis warmtebron

Coby Hotting (55) uit Moerkapelle heeft er een beetje een sport van gemaakt: zuinig omgaan met energie. „Ik ben er vaak mee aan het puzzelen.”

7 November 2022 14:31Gewijzigd op 7 November 2022 14:38
Coby Hotting: „Doe niet meer water in de pan dan nodig is. Dat bespaart gas om het water aan de kook te brengen.” beeld RD, Anton Dommerholt
Coby Hotting: „Doe niet meer water in de pan dan nodig is. Dat bespaart gas om het water aan de kook te brengen.” beeld RD, Anton Dommerholt

Neem bijvoorbeeld de thermostaat in de woonkamer van haar rijtjeshuis: die staat meestal op 19 graden. Maar als Hotting van plan is om 22.00 uur het bed op te zoeken, gaat de thermostaat om 21.00 uur al omlaag. „Die warmte blijft heus nog wel even in de kamer hangen. En de kachel hoeft een uurtje minder lang te branden.”

Ook voor de morgen heeft Hotting een tip om de kachel pas later aan te zetten. „Op een zonnige winterdag kan de zon heel goed de eerste kou uit de woonkamer verdrijven. Als je toch al van plan was die morgen naar buiten te gaan, doe dat dan als eerste. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken of de boodschappen doen. Pas was ik een kwartiertje naar buiten. Toen ik terugkwam, was het in de kamer een halve graad warmer alleen omdat de zon door de ramen had geschenen. Daarna kan de cv-ketel de rest doen.”

Om die reden doet Hotting alleen in de zomer de zonwering naar beneden. Boven heeft ze twee slaapkamers die ze niet gebruikt, maar waar wel de zon op staat. „Ik laat expres de deuren van die kamers open staan, zodat de warmte er uit kan naar de rest van het huis. Door zowel boven als beneden een raampje op een kier te zetten, zorg ik voor de circulatie in huis.

Gelukkig is er voor de zuinige omgang met energie geen dringende financiële noodzaak. Hotting werkte jarenlang in verzorgingshuis Beth-San in Moerkapelle. Om gezondheidsredenen werd ze afgekeurd. „Van mijn uitkering kan ik gelukkig goed rondkomen. Ik heb geen auto, dat scheelt. En bij de boodschappen let ik goed op de aanbiedingen.”

Koken

Rond het eten koken, is er volgens Hotting ook veel energie te besparen. „Bij veel groenten is het goed mogelijk om ze samen met de aardappels in één pan te doen. Daardoor hoef je minder water aan de kook te brengen. Doe ook niet meer water in de pan dan strikt noodzakelijk is. Breng het water aan de kook in de waterkoker en giet het daarna in de pan.”

Hotting geeft aan dat het er in een eenpersoonshuishouden heel anders aan toe gaat dan in een groot gezin. „Ik kan bijvoorbeeld prima voor meerdere keren tegelijk koken. Neem de erwtensoep, daar maak ik gelijk een grote pan van. Dat geldt ook voor de macaroni. Eén bord is voor nu, de rest gaat in de vriezer.”

Direct volgt weer een tip voor het ontdooien: „Haal datgene wat je ‘s avonds wilt eten, de avond ervoor al uit de vriezer en zet het in de koelkast. De kou die vrijkomt zorgt ervoor dat koelkast minder hoeft te koelen en dus minder stroom verbruikt. En het eten blijft vers.”

Ook voor het wassen van kleding geeft Hotting graag wat tips door die op zich logisch zijn. „Vul de wasmachine zo vol mogelijk. Spaar de was daarvoor op. En zet de machine dan niet op 60 graden. Veel was kan ook gewoon op 40 of 50 graden gewassen worden.”

Strijk

Zelfs voor de strijk heeft Hotting suggesties. „Ook hier geldt: spaar de strijk op. Doe niet voor twee dingetjes de strijkbout aan. Een laken hoef je alleen maar aan de randen te strijken, de rest trek je glad voordat je het opvouwt. Eventueel kun je er na het opvouwen nog even overheen gaan. En zet de bout ook gerust wat eerder uit, hij blijft heus nog wel even warm voor die laatste blouse.”

Al met al wist Hotting het voor elkaar te krijgen om het afgelopen jaar slechts 300 kuub gas te verstoken. Het gemiddelde gasverbruik ligt op ruim 1100 kuub voor een tussenwoning. Qua stroom ging er bij Hotting 1050 kWh doorheen, terwijl het gemiddelde stroomverbruik voor een eenpersoonshuishouden 1800 kWh per jaar is. Voor Hotting is het een automatisme geworden om zuinig te leven. „Dat is mij met de paplepel ingegoten en dan is het ook niet zo moeilijk.”

serie De winter door

De energierekening is hoger dan ooit. Hoe komen particulieren en bedrijven de winter door? Deel 6, volgende week maandag deel 7.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer