BuitenlandHongersnood

Honger dreigt voor grote delen Z-Sudan

Voor bijna 8 miljoen inwoners van Zuid-Sudan, ongeveer twee derde van de bevolking van het Afrikaanse land, dreigt hongersnood. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties in een deze week verschenen rapport.

Redactie buitenland
4 November 2022 20:58
Kinderen op weg naar een voedseluitdeelpunt in Nadoto, Kenia. beeld AFP, Tony Karumba
Kinderen op weg naar een voedseluitdeelpunt in Nadoto, Kenia. beeld AFP, Tony Karumba

Honger en ondervoeding nemen toe in door overstromingen, droogte en conflicten getroffen gebieden in Zuid-Sudan. Sommige gemeenschappen zullen waarschijnlijk met hongersnood worden geconfronteerd, aldus de rapportage. Om dat te voorkomen moeten de humanitaire hulp worden „volgehouden” en maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering worden opgeschaald.

In het gezamenlijke rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie, Unicef en het Wereldvoedselprogramma (WFP) staat dat het percentage mensen dat te maken heeft met grote voedselonzekerheid en ondervoeding hoger is dan ooit, zelfs hoger dan tijdens de burgeroorlogen van 2013 en 2016.

Vooral klimaatverandering is verantwoordelijk voor de verslechterde humanitaire situatie, zegt Makena Walker van het WFP in Zuid-Sudan. „Het land staat in de frontlinie van de klimaatcrisis. Elke dag verliezen families hun vee, huizen en velden door het extreme weer.” Half oktober meldden de VN dat 900.000 mensen door de overstromingen zijn getroffen.

Zuid-Sudan is een van de armste landen ter wereld. Burgeroorlogen in het land hebben bijna 400.000 mensen het leven gekost.

Breder probleem

Voedseltekorten teisteren ook andere landen in Oost-Afrika. Als gevolg van droogte, voor het vijfde seizoen op rij, zijn de oogsten mager. Het WFP schat dat voor in totaal 22 miljoen mensen in de regio de hongerdood dreigt. Onder de getroffen gebieden zijn delen van Kenia, Somalië en Ethiopië.

In de door oorlog verscheurde Ethiopische regio Tigray hebben volgens de VN 5 miljoen van de 6 miljoen mensen tekort aan voedsel. De bevolking was lange tijd verstoken van humanitaire hulp. Het Ethiopische regime zette honger volgens analisten in als breekijzer om de steun voor het verzet te breken. De wapenstilstand die de autoriteiten van Tigray deze week sloten met het Ethiopische regime zou verlichting moeten brengen. De regering zou hulp toestaan.

Volgens recente WFP-cijfers gaan er wereldwijd 828 miljoen mensen met onvoldoende eten in hun maag naar bed. Van hen dreigen er 345 miljoen ondervoed te raken; 50 miljoen mensen in 45 landen leven op de rand van honger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer