OM: begeleidster schuldig aan fataal ongeluk met rolstoelfiets
De begeleidster van de 11-jarige Emilie, die 25 juni vorig jaar is overleden na een val van een rolstoelfiets, is volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor de dood van het meisje.
Arlette van E. (44) begeleidde op 25 juni de meervoudig gehandicapte Emilie van gym naar de dagopvang. Ze vergat de buggy van het kind met drie haken vast te koppelen aan de rolstoelfiets en erkent ook de veiligheidsband niet te hebben bevestigd. Onachtzaam, noemde de advocaat van de ouders het. „Ze is niet één handeling vergeten, maar vier.”
Op de Van Boshuizenstraat in Amsterdam-Buitenveldert viel de buggy van het plateau van de fiets en raakte Emilie ernstig gewond. Het meisje overleed vier dagen later in het ziekenhuis.
„Ze wordt zo intens gemist”, vertelde Emilies moeder donderdag in de Amsterdamse rechtbank. „We zijn ons kind kwijtgeraakt, ons lieve meisje. Maar ook ons doel om voor te leven. Dag en nacht zorgden we voor haar.” In een brief aan de rechters schreef zus Carmen: „Emilie was mijn beste vriendin en ik mis haar enorm. Helaas kon ik haar niet beschermen voor het ongeluk.”
Hevig geëmotioneerd hoorde Van E. de nabestaanden aan. Een filmpje over het leven van het meisje, voor wie ze jaren zorgde, kon ze emotioneel niet aan.
De ouders vinden dat de begeleidster haar vak niet meer mag uitoefenen en een taakstraf verdient. Ook willen ze dat de vrouw het graf van hun dochtertje niet meer bezoekt. „De kans dat ik haar bij het graf tegenkom, is buitengewoon groot. Als ik haar zie of hoor praten, dan ben ik direct weer op de stoep waar ik mijn dochter zag liggen”, vertelde de moeder.
Het ongeluk had voorkomen kunnen worden, zei de officier van justitie. „Als de verdachte beter had opgelet, was het nooit gebeurd.” Ze noemde het handelen van Van E. „onachtzaam onvoorzichtig en nalatig”. De officier vroeg de rechtbank de vrouw te veroordelen voor dood door schuld, zonder haar straf op te leggen.
De advocaat van Van E. vindt dat zijn cliënt een menselijke fout heeft gemaakt, maar strafrechtelijk niet schuldig is. Van roekeloosheid is volgens hem geen sprake, omdat ze diverse andere veiligheidsmaatregelen wel heeft uitgevoerd. In zijn ogen is Van E. een vakvrouw en ook andere ouders voor wie ze werkt, zijn tevreden over haar werk.
Van E. is bang dat ze haar werk kwijtraakt na een veroordeling. „Het is ongelooflijk verdrietig voor de ouders, dat dit onder mijn verantwoordelijkheid gebeurd is. Maar straf alsjeblieft niet de kinderen die ik begeleid.”
De rechtbank Amsterdam doet op 17 november uitspraak.