Brandweer: hoger risico op koolmonoxide door andere warmtebron
Door de energiecrisis proberen mensen op een andere, goedkopere manier hun huis te verwarmen, en daardoor groeit het risico op een vergiftiging met koolmonoxide. Daarvoor waarschuwt de brandweer. „Het stookseizoen is nog maar net begonnen, maar helaas zien we al weer voorbeelden van koolmonoxidevergiftiging om ons heen”, stelt directeur Carolien Angevaren van de Veiligheidsregio Utrecht namens de brandweer.
Recente koolmonoxidevergiftigingen in Nederland kan de brandweer niet noemen. In het Vlaamse Wilrijk, bij Antwerpen, kwamen vorige maand een 44-jarige vrouw en haar 23-jarige dochter om het leven door koolmonoxide. Ze hadden een smeulende barbecue in de woonkamer gezet om het huis goedkoop warm te houden.
Volgens de brandweer sterven in Nederland elk jaar tien tot vijftien mensen door koolmonoxide. Honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Door de hoge gasprijzen ziet de brandweer dat mensen overstappen naar bijvoorbeeld hout- en oliekachels. Die kunnen een bron van koolmonoxide zijn als ze niet goed verbranden. Dat is te herkennen aan een geeloranje vlam, maar koolmonoxide zelf is niet te ruiken of te proeven. Ventileren helpt om gevaarlijke stoffen weg te krijgen.