Opstandelingen Peru leveren wapens in
De opstandige militairen in Peru, die een politiebureau in de zuidwestelijke stad Andahuyalas bezet hielden, hebben zich dinsdag overgegeven en hun wapens ingeleverd. Dat heeft een politiewoordvoerder gezegd voor het Peruaanse radiostation CPN.
Een politiewoordvoerder zei dat politiemensen en militairen bezit namen van het politiebureau in de minuten nadat de opstandelingen hun wapens hadden ingeleverd. Kort voor de overgave waren omwonenden van het bureau op last van de politie naar elders overgebracht.
De televisiezender TNP berichtte dat de zeventien personen die door de rebellen gegijzeld werden gehouden, gezond en wel het politiebureau hebben verlaten. „Ze zijn een beetje gespannen, maar in goede gezondheid", aldus een ziekenhuismedewerker. Hoofd van de nationale politie Murazzo zei tegen het Peruaanse persbureau Andina dat ook onder de rebellen die hun wapens neerlegden geen gewonden zijn gevallen.
Aanhangers van de opstandelingenleider Antauro Humala Tasso zeiden na het neerleggen van de wapens dat ze wachtten op een speciale commissie die zich over de rebellen zou ontfermen. In die commissie zou ook een vertegenwoordiger van het Internationale Rode Kruis zitten.
Humala zelf was maandagavond laat al ingerekend door agenten. Humala, een ex–majoor van het Peruaanse leger, en zijn aanhangers bestormden op nieuwjaarsdag het politiebureau en namen zeker elf mensen in gijzeling. Ze eisten het aftreden van president Toledo.
Militairen bestormden maandagavond het bureau waar de opstandelingen zich met gijzelaars hadden verschanst. Daarbij zou een opstandige militair zijn gedood. Na een eerste aanval staakten de Peruaanse politie en militairen de beschietingen van het politiebureau. Onderhandelingen volgden over de voorwaarden waaronder de oud–officier zich zou willen overgeven. Tijdens de gesprekken rekenden ordetroepen Humala in.
Zondag kwamen bij een vuurgevecht tussen Humala’s volgelingen en de politie ten minste vier agenten om het leven. De opstandelingen beschuldigen de regering van president Toledo van corruptie en het verkwanselen van de rijkdommen van het land.
De militairen die in opstand kwamen, maken deel uit van de ultranationalistische beweging Etno Cacerista. Deze groepering, die onder meer de industrie wil nationaliseren, vindt dat regeringen die slecht functioneren door een staatsgreep mogen worden afgezet. Verder huldigen ze volgens Peruaanse wetenschappers de opvatting dat de macht op het Amerikaanse continent mensen met een koperkleurige huid toebehoort.