China mag zich inkopen in Hamburgse haven
Terwijl de EU zich losser wil maken van China, staat Duitsland toe dat het Chinese staatsbedrijf Cosco een deel van de Hamburgse haven koopt. Als de deal doorgaat, is Hamburg de negende Europese haven waar China medezeggenschap krijgt.
De inval in Oekraïne drukt de EU met de neus op de feiten. Afhankelijk zijn van een land als Rusland zorgt voor grote problemen als er een oorlog uitbreekt. Het landenblok wil daarom ook onafhankelijker worden van China en sprak dat vorige week nog eens duidelijk uit. Een eventuele Chinese invasie in Taiwan of andere crisis hoeft Europa dan minder te raken.
Maar een week later is de realiteit dat China juist meer voet aan de grond krijgt in Europa. Als de koop van de haven doorgaat tenminste, want de regering verbindt er voorwaarden aan. In plaats van het gevraagde aandeel van 35 procent wil Duitsland 24,9 procent bieden.
Het nieuwe percentage is een compromis. Duitse ministeries zagen namelijk een buitenlandse investering in zogenoemde vitale infrastructuur niet zitten. Ook de Europese Commissie waarschuwde voor te grote invloed van China in Europa. Het vreest bovendien dat gevoelige informatie in Chinese handen komt.
Door de investering minder dan een kwart te laten zijn, blijft de deelname van Cosco in de haven beperkt tot alleen de financiële kant van de zaak. Strategische beslissingen of personeelsbeleid van het Hamburgse havenlogistiekbedrijf HHLA kan het Chinese staatsbedrijf dan niet vetoën.
Desondanks zijn critici niet blij met de gevonden middenweg. Voor hen blijft staan dat Duitsland afhankelijker wordt van China. En aangezien bondskanselier Scholz begin volgende maand met een handelsgevolg Xi Jinping in Peking gaat feliciteren met zijn herverkiezing tot president, zijn ze bang dat die afhankelijkheid eerder groter dan kleiner wordt.
Doemdenkers vrezen dat Hamburg Piraeus achterna gaat. In die Griekse haven kreeg
Cosco in 2009 een minderheidsbelang. Zeven jaar later deelt het bedrijf er de lakens uit. Chinese goederen vinden vanuit die haven hun weg in de EU.