Advocaat wil jeugdstrafrecht voor Mallorcaverdachte
De advocaat van Daan van S., de 19-jarige Hilversummer die wordt verdacht van het plegen van uitgaansgeweld op Mallorca, pleit in zijn zaak voor het toepassen van het jeugdstrafrecht. Ook vroeg ze de rechtbank Van S. vrij te spreken van een poging tot doodslag bij café De Zaak.
Van S. staat in de Mallorcazaak niet terecht voor de doodslag op Carlo Heuvelman, maar voor een gevecht dat daaraan voorafging en voor het slaan van een vriend van Heuvelman. Van S. en zijn vrienden hadden in De Zaak met een vriendengroep uit Heerhugowaard ruzie gemaakt over het afpakken van stoelen en werden buiten opgewacht. Buiten gaf Van S. twee trappen tegen de benen van een slachtoffer, dat op de grond belandde. De trappen in de richting van het hoofd van het slachtoffer waren mis, betoogde zijn raadsvrouw Harriët de Kroon.
Het Openbaar Ministerie beschouwt de trappen als een poging tot doodslag of anders een poging tot zware mishandeling. Het OM eiste maandag een gevangenisstraf van 1,5 jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, tegen Van S. Afgezien van de strafeisen tegen de drie hoofdverdachten, is dat de hoogste strafeis tegen een verdachte in de zaak.
Van S. zat 87 dagen in voorarrest en kwam in november vrij. Wat zijn advocaat betreft wordt hij niet teruggestuurd naar de gevangenis en dient hij te worden vrijgesproken van de poging tot doodslag, zei ze dinsdag in haar pleidooi. De twee schoppen in de lucht en twee rake schoppen tegen de benen van het slachtoffer zijn wat haar betreft geen poging iemand te doden of zwaar te mishandelen. Bovendien vindt ze dat de tegenpartij ook schuld had aan het „uit de hand gelopen kroeggevecht”, omdat beide groepen elkaar over en weer uitdaagden en provoceerden. Dat moet leiden tot een lagere straf, vindt ze.
De raadsvrouw vraagt de rechtbank bij een veroordeling voor uitgaansgeweld het jeugdstrafrecht toe te passen, zoals ook door de psycholoog in de zaak van Van S. is geadviseerd. „Gezien de persoon van Daan zal een softe, pedagogische aanpak beter werken dan de aanpak bij volwassenenstrafrecht”, aldus De Kroon. Eerder adviseerde de reclassering Van S. geen gevangenisstraf meer op te leggen.
In zijn laatste woord zei Van S. spijt te hebben. „Het is een verschrikkelijk jaar geweest met veel leed. Ik heb nooit gevochten met de intentie om iemand van het leven te beroven of zwaar letsel toe te brengen. Ik deed het omdat ik boos was. Ik heb verkeerd gereageerd. Nu weet ik dat zulke acties niets oplossen.”
De rechtbank doet op 18 november uitspraak.