NAVO-chef noemt nucleaire reactie op Rusland ‘heel ver weg’
Voor de NAVO zou overwegen kernwapens in te zetten moet er ontzettend veel gebeuren, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij wil niet zeggen of de westerse militaire alliantie zou afzien van een antwoord met gelijke munt als Rusland Oekraïne nucleair aanvalt. Maar een situatie waarin de NAVO zou denken over atoomwapens is „extreem ver weg”.
Nu Rusland geregeld zinspeelt op het aanspreken van zijn nucleair arsenaal, groeit de vrees in Oekraïne voor bijvoorbeeld de inzet door Rusland van een klein kernwapen. Onder meer Frankrijk, een van de drie kernmachten van de NAVO, maakte al duidelijk dat het in zo’n geval niet met atoomwapens zou willen terugslaan. Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell liet zich donderdag in zulke bewoordingen uit. De NAVO wil dat steevast juist in het midden laten, zodat Rusland rekening moet houden met het ergste.
Stoltenberg herhaalde na tweedaags overleg met de defensieministers van de dertig NAVO-landen dat Rusland „ernstige consequenties” te wachten staan als het de „belangrijke grens” overschrijdt. „En dat weet Rusland.”
Borrell, de hoogste diplomaat van de EU, stelde eerder op de dag dat het Westen niet nucleair zal terugslaan als Rusland een atoomwapen inzet tegen Oekraïne. Niettemin zal de reactie volgens hem zo hard zijn dat van het Russische leger niets zal overblijven.
De Russische president Vladimir Poetin kan rekenen op „zo’n krachtig antwoord van de militaire kant dat het Russische leger vernietigd zal worden”, waarschuwde Borrell in een toespraak bij de opening van een diplomatenopleiding van de EU. „Poetin zegt dat hij niet bluft. Nou, hij kan het zich niet veroorloven om te bluffen.”