Binnenland

Ziekenhuizen en scholen in problemen door energienota

Ziekenhuizen en scholen maken zich steeds meer zorgen of ze de energierekening nog wel kunnen betalen. En steeds meer ouders hebben mede door de energienota geen geld meer voor schoolspullen.

Redactie binnenland
12 October 2022 10:42
Voorzitter Ad Melkert van de NVZ. beeld ANP, Remko de Waal
Voorzitter Ad Melkert van de NVZ. beeld ANP, Remko de Waal

„De situatie dreigt voor veel ziekenhuizen onhoudbaar te worden”, zei voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dinsdag tegen de NOS. In 2022 stijgt de energierekening voor ziekenhuizen gemiddeld met 43 procent ten opzichte van 2021, zo is de verwachting. In 2023 wordt een toename van 175 procent ten opzichte van 2021 verwacht.

Volgens de NVZ is er geen financiële ruimte om de stijging op te vangen. Ook de personeelslasten stijgen namelijk. Op dit moment zijn er 47.000 vacatures, zo’n 30 procent meer dan in 2021. Voor het aannemen van personeel en het uitbetalen van hoger loon is extra geld nodig.

Ook bij scholen zijn de zorgen groot. Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) woensdag. Energiebedrijf De Vrije Energie Partij (DVEP) levert nog wel gas en stroom, maar int om onduidelijke redenen al maanden geen facturen meer. Bij het bedrijf zijn minstens 6500 scholen aangesloten. DVEP zegt dat het 80 procent van de scholen en 35 procent van de gemeenten bedient.

DVEP, eigendom van een Amerikaans concern, zegt dat het in de problemen is gekomen door de wisselende energieprijzen. Er worden geen nieuwe klanten meer aangenomen. Tegen het FD wil het bedrijf niet zeggen waarom de facturen achterwege blijven. Binnenkort worden er volgens DVEP weer rekeningen verstuurd. Scholen zeggen daarom bezorgd te zijn of ze binnenkort nog wel gas en stroom krijgen. Veel scholen kloppen inmiddels aan bij scholenkoepels om hun zorgen te uiten.

Volgens het FD krijgt ook de Universiteit van Amsterdam het voor de kiezen. Het contract van de universiteit met DVEP loopt tot 2023. Een nieuw contract komt er niet. Door een contract bij een andere aanbieder kan de gasrekening oplopen van 1,7 naar 5 miljoen euro per jaar.

De hoge energiekosten hebben indirect ook gevolgen voor leerlingen. De Volkskrant meldde woensdag dat steeds meer ouders bij Stichting Leergeld Nederland aankloppen om financiële hulp voor onder andere laptops. Onder de mensen die de schoolspullen niet meer kunnen betalen, zijn ook veel werkende ouders. Het gaat om mensen uit de lagere middenklasse die net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor gemeentelijke regelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer