Buitenland

WMO: verdubbeling van duurzame elektriciteit noodzakelijk

Het aanbod van elektriciteit uit duurzame energiebronnen moet voor 2030 verdubbeld zijn om klimaatverandering te beperken. Meerdere instanties van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bepleiten in een nieuw rapport dat er anders een risico bestaat dat klimaatverandering de energiezekerheid juist ondermijnt.

ANP
11 October 2022 16:24

„De tijd staat niet aan onze kant, en ons klimaat verandert voor onze ogen”, reageert WMO-chef Petteri Taalas. „We hebben een complete transformatie van het wereldwijde energiesysteem nodig.” Hij wijst erop dat de energiesector de bron is van ongeveer driekwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. „Omschakelen naar schone vormen van energieopwekking - zoals zon, wind en waterkracht - is essentieel als we willen gedijen in de 21e eeuw.”

De WMO is een organisatie van de Verenigde Naties, gespecialiseerd in weer, klimaat en water. In het jaarverslag focussen de instanties die hierbij horen zich dit jaar op de energietransitie „omdat dit de sleutel vormt tot internationale afspraken over duurzame ontwikkeling, klimaatverandering en de gezondheid van de planeet”, zo schrijft de WMO. Het rapport wordt gepubliceerd een maand voordat de klimaattop COP27 in het Egyptische Sharm-el-Sheikh begint.

Klimaatverandering heeft op verschillende manieren invloed op de energievoorziening. Zo noemt de WMO voorbeelden van hittegolven en droogtes die massale stroomstoringen hebben veroorzaakt. Bovendien ziet de organisatie dat veel systemen om elektriciteit op te wekken afhankelijk zijn van water. Ondertussen bevindt bijvoorbeeld 33 procent van de thermische energiecentrales zich in gebieden met waterschaarste, terwijl deze systemen juist voor de koeling zoetwater nodig hebben.

Bij kerncentrales staat zo’n 15 procent wereldwijd in regio’s met een tekort aan water. Daarnaast bevinden de centrales zich vaak in laaggelegen kustgebieden, signaleert de WMO. Dat zorgt ervoor dat ze kwetsbaar zijn voor overstromingen en zeespiegelstijging.

Regeringen moeten in hun klimaatactieplannen de prioriteit geven aan energie, vindt de WMO. Ondertussen gaat „slechts 40 procent” van deze plannen over aanpassingen in de energiesector en investeringen hierin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer