Holocaustmuseum krijgt Noritbuisje en knopen in bruikleen
Het Nationaal Holocaustmuseum, dat eind 2023 de deuren opent, krijgt van het Staatsmuseum Majdanek in Polen een leeg Noritbuisje, een broche en tien knopen in langdurige bruikleen. De spullen zijn gevonden bij archeologisch onderzoek op het terrein waar in de Tweede Wereldoorlog vernietigingskamp Sobibor stond. Ruim 34.000 Joden uit Nederland zijn naar Sobibor getransporteerd. In Sobibor zijn ongeveer 180.000 Joden vermoord.
Projectleider Annemiek Gringold van het Holocaustmuseum heeft de voorwerpen voor de bruikleen uitgezocht in het staatsmuseum. Volgens haar zijn de broche en het buisje vrijwel zeker van Nederlandse Joden geweest. Het buisje heeft een Nederlandse tekst en de broche is een afbeelding van De Nachtwacht.
Gringold koos ook voor tien knopen, die gevonden zijn op de plaats waar de Joden zich moesten uitkleden in Sobibor. Volgens Gringold zijn knopen het laatste wat de slachtoffers hebben aangeraakt voor ze werden vermoord. „Kleding beschermt tegen de kou, maar je draagt er ook je identiteit mee uit. Je laat ermee zien wie je bent”, aldus de projectleider.
Het Nationaal Holocaustmuseum wordt het eerste museum in Nederland dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Het museum wordt gehuisvest in een gebouw in Amsterdam naast de crèche waar Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog werden ondergebracht voor ze op transport gingen. Het verzet hielp honderden kinderen om te ontsnappen via dit gebouw.