LTO: Boeren wantrouwen kabinet nog steeds om stikstof
Leden van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland hebben weinig hoop dat het kabinet de adviezen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes zal opvolgen.
Dat blijkt uit een ledenraadpleging die LTO na de publicatie van Remkes’ rapport –afgelopen woensdag– heeft gehouden. Het wantrouwen onder boeren blijft groot, concludeert LTO. Boeren betwijfelen ook of het rapport bijdraagt aan een betere verhouding tussen de overheid en hun sector. Ze geven daarvoor met een cijfer 5,5 nog net een voldoende.
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak denkt dat het advies van Remkes voorzichtige openingen biedt tot herstel van het vertrouwen, maar begrijpt „de terughoudendheid bij boeren heel goed.” Volgens hem ligt de bal nu bij het kabinet: dat moet „het rapport van Remkes serieus nemen en daarmee de scepsis van onze boeren en tuinders wegnemen.”
Van der Tak: „We komen uit een roerige periode met protesten, omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken. Wantrouwen is niet met een advies is weg te nemen, het vergt duidelijke positieve stappen.”
Het voorstel van Remkes om binnen een jaar 500 tot 600 piekbelasters bij kwetsbare natuurgebieden te beëindigen –desnoods via gedwongen uitkoop– blijkt veel vragen op te roepen. Leden denken dat de termijn van één jaar onhaalbaar is en vinden dat vrijwilligheid centraal moet staan. Ook weet de helft van de deelnemers niet wanneer iemand een piekbelaster is.
De LTO-leden zijn ontevreden over het voorstel om te komen tot een vorm van zonering van gebieden waar landbouw prioriteit krijgt en andere gebieden waar landbouw moet krimpen. Dat voorstel voelt als „een ander jasje” voor het door boeren fel bekritiseerde stikstofkaartje van minister Christianne van der Wal.