Op ontdekkingsreis door de straten van Jeruzalem
Wandelen door de smalle straatjes van Jeruzalem, sluipen door de tunnel van Hizkia en een briefje achterlaten bij de Klaagmuur: je hoeft er nu even niet voor naar Jeruzalem. Een ritje naar Nijkerk is voldoende.
De forse toegangspoort aan het begin van de tentoonstelling ”Bestemming Jeruzalem” bij Christenen voor Israël (CvI), in Nijkerk, springt direct in het oog. Over de poorten van Jeruzalem gaat dan ook de eerste vraag van de speurtocht. De twaalf leerlingen van de bovenbouwgroep van de Basisschool met de Bijbel Diermen beginnen vol goede moed. Bram draait aan het wiel, waarmee de poorten te zien zijn. Al kijkend en vergelijkend trekt het groepje leerlingen zijn conclusie en vult het het goede antwoord in.
Shouk
Via de poort loop je zo de shouk in, de markt in de Oude Stad. Net als in de hoofdstad van Israël zie je uitgestalde waren, ruik je de geuren van specerijen en hoor je de geluiden die bij de drukke markt in de Oude Stad horen. Wie aandachtig kijkt, merkt veel details op. De gebedsmantels en keppeltjes zijn uitgestald en naast de knoflookkruiden staat een tafeltje met zevenarmige kandelaars.
Aan de leerlingen lijkt het alles niet zo besteed; de gang die fungeert als de watertunnel van Hizkia is veel spannender. Het is er donker en je hoort het geluid van water. „We gaan nog een keer”, roept Sander. De tunnel van Hizkia, gebouwd door de gelijknamige koning van Israël, was bedoeld om het water van de Gihonbron rechtstreeks naar de vijver van Siloam te laten stromen. Daardoor was er in tijden van belegering voldoende water in de stad. De ruim 500 meter lange tunnel werd in de zevende eeuw voor Christus gegraven, dwars door het harde gesteente heen.
Tram
Via de watertunnel komen de leerlingen bij het moderne Jeruzalem uit. VR-brillen geven een indruk van de route die de tram dwars door Jeruzalem rijdt. Voor de VR-brillen willen de kinderen wel even wachten. „Het is net alsof je echt in de tram zit”, zegt Gertrude.
De tram staat symbool voor het moderne Jeruzalem. Naast de Harpbrug en het Israël Museum is de tram ook het teken van de huidige tijd. Sinds 2011 is de tram als dagelijks vervoermiddel in gebruik bij veel inwoners van de stad. Het spoor loopt van de Herzlberg in het zuidwesten via het Centraal Station over de Jaffastraat en buigt bij de Damascuspoort noordwaarts richting het eindpunt Heil Ha-Avir. „Kijk jij maar even, ik word er een beetje misselijk van”, zegt een van de leerlingen. De volgende neemt snel plaats in de stoel van de trambestuurder.
Klaagmuur
Om de hoek bevindt zich de Klaagmuur. De enorme foto van meters hoog en breed is beplakt met gele post-it briefjes. Bij de tafel staan vier leerlingen stil een briefje in te vullen. Het briefje van Emma vermeldt ”Vrede op aarde”, eronder een Davidsster. Het briefje krijgt een plaatsje tussen de wensen ”Kom spoedig, Heer” en ”Oekraïne geen oorlog meer en een nieuw hartje”.
De vele briefjes op de muur laten zien dat vrede voor Jeruzalem een breed gekoesterde wens is. De webcam op het rechterdeel van de foto toont de bezoeker dat het in Jeruzalem op donderdagmiddag bij de Klaagmuur erg rustig is.
Tegenover de Klaagmuur laat een interactieve Jeruzalemprojectie op een groot 3D-model zien hoe de stad in de loop van eeuwen werd bebouwd en bewoond. Van klein en compact naar een grote stad met meer dan 800.000 inwoners.
Het laatste deel van de tentoonstelling gaat over de shabbat en de betekenis ervan. Alles in de tentoonstelling is erop gericht dat Jeruzalem de plaats is waar de Heere Zijn Naam wil doen wonen. De stad is niet zomaar een toeristische bestemming, maar een plaats waar de tempel ooit stond en waar Jezus leefde. Dat maakt Jeruzalem tot een bijzondere stad.
Kerkmuren
De expositie, die in juni werd geopend door de burgemeester van Jeruzalem, is al door ruim 12.000 mensen bezocht, laat vrijwilligster Elma van der Poel weten. „De gesprekken met de mensen die hier op bezoek komen, zijn waardevol. Kerkmuren bestaan dan even niet en de gedeelde belangstelling voor het Joodse volk geeft de gesprekken een mooie inhoud.”
Meester Matthias Visser heeft de kinderen ondertussen weer verzameld. Na een foto met de groep voor de nagebouwde stadspoort vraagt een van de leerlingen of ze volgend jaar weer gaan. „Misschien kunnen we volgend jaar wel naar Jeruzalem”, lacht de meester.
De tentoonstelling ”Bestemming Jeruzalem” is nog tot en met 31 oktober gratis te bezoeken in het Israëlcentrum in Nijkerk.
> christenenvoorisrael.nl/israelcentrum